Santander és el banc amb més litigiosidad d'Espanya. El banc que presideix Ana Botín lidera aquest lloc des que el 2017 va absorbir el Popular, un fet que va provocar una onada de recursos i plets per part d'accionistes, bonistas i clients. Així, el 10% del total de les sentències bancàries que hi ha als jutjats en el dia d'avui són del Popular, malgrat que ja han passat gairebé sis anys des de la seva caiguda.
Un estudi jurisprudencial elaborat per ASUFIN, l'Associació d'Usuaris Financers, posa en relleu que, durant el passat 2022, hi va haver un total de 539 sentències bancàries (sobre targetes revolving, clàusules terra, hipoteques multidivisa, IRPH...) i 110 d'elles eren del Santander, per la qual cosa va sumar el 22% del total. El va seguir CaixaBank amb unes altres 82 sentències, el 15% del total i Bankinter amb 78 sentències més. Només aquestes tres entitats van acumular gairebé el 52% del total.
Santander va comprar el Banc Popular el 7 de juny de 2017 després que el Banc Central Europeu determinés que l'entitat estava en greus dificultats o era probable que anés a estar-ho. A conseqüència d'aquesta adquisició, el grup està exposat a un nombre important de litigis, explica el propi Santander en la seva memòria anual. Per exemple, per operacions amb clàusules solc.
Quan s'aplica la denominada "clàusula terra" en un préstec, per exemple en una hipoteca, el client accepta un tipus d'interès mínim a pagar el banc amb independència de quin sigui el tipus d'interès de referència aplicable. De manera que només beneficia l'entitat bancària i perjudica el particular que ha sol·licitat el préstec, perquè quan els tipus baixen o l'interès és negatiu, la clàusula impedeix que la quota mensual baixi.
Banc Popular va incloure clàusules terra en determinades operacions, però després de pronunciar-se el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i el Tribunal Suprem d'Espanya es va declarar que són il·legals. De manera que l'entitat va realitzar provisions per tornar als seus clients l'excés d'interessos que els havia cobrat per aplicar l'esmentada clàusula entre la data de contractació dels corresponents préstecs hipotecaris i maig de 2013, quan es va declarar la seva nul·litat.
El Santander va heretar els litigis amb clàusules terra de Popular i encara avui, malgrat després d'atendre la major part de les sol·licituds de clients, el banc estima una potencial pèrdua residual associada a procediments judicials en curs per valor de 60,1 milions d'euros, que té coberta amb provisions. El banc càntabre també arrossega des de la compra del Popular embolics judicials amb els inversors del banc, per exemple, amb els accionistes que van acudir a l'ampliació de capital del Popular de 2012 i 2016. Així mateix, diversos inversors han presentat recursos contra la decisió de la Junta Única de Resolució (JUR) i del FROB de resoldre el banc.
També es van presentar nombroses demandes contra Banc Santander, al·legant que Banc Popular va facilitar informació errònia i sol·licitant a Banc Santander la restitució del preu abonat per l'adquisició dels instruments d'inversió o, en el seu cas, les corresponents indemnitzacions. Encara que no revela quantes demandes han rebut fins ara, l'entitat si detallen que el cost estimat d'una "eventual compensació" a accionistes i obligacionistes de Banc Popular ascendia a 680 milions d'euros el 2017. I d'aquests, 535 milions d'euros es van aplicar a l'acció comercial de fidelització.
Això són els bons que el Santander va oferir als accionistes minoritaris del Popular aquell any per compensar la pèrdua. És a dir, que els 145 milions d'euros restants són els que el Santander guarda per a les indemnitzacions d'aquells que no van acceptar l'acció de fidelització. I apunta, "la Sentència de 5 de maig de 2022 del TJUE suposa una disminució molt important del risc associat a aquestes reclamacions".
El 5 de maig de l'any passat, el TJUE va dictaminar que els antics accionistes del Popular que van adquirir les seves accions abans de la resolució no poden exigir responsabilitat a Banc Santander per la informació continguda al fullet ni una acció de nul·litat del contracte de subscripció d'aquestes accions, que donés lloc a la restitució de les quantitats invertides i dels interessos meritats.
La banca amb prou feines redueix els litigis l'últim any
Amb tot, l'informe d'ASUFIN mostra que de les 539 sentències de l'any passat, 54 eren exclusivament d'accionistes del Popular, el 10% del total. Per davant estan les sentències sobre targetes (23%), despeses d'hipoteques (22%) i hipoteca multidivisa (18%). I per darrere, de clàusules terra, que suposen el 5,4% del total. Les targetes revolving i les despeses hipotecàries sumen a prop de la meitat del litigi bancari, destaca l'Associació.
Malgrat que la banca continua comprometent-se a millorar la relació amb els seus clients i de fet, l'últim any ha firmat un Codi de Bones Pràctiques per proporcionar ajuda a totes aquelles famílies que tenen dificultats per fer front al pagament de la hipoteca davant de la ràpida pujada de tipus, no s'han produït avanços en la reducció de litigiosidad, que el 2022 va romandre pràcticament al mateix nivell que l'any anterior.
Hi va haver 539 sentències, com ja s'ha comentat, però un any abans van ser 543, la qual cosa suposa una disminució de tot just el 0,70% quan als últims 4 exercicis les caigudes si havien estat més accentuades, en concret del 12,15%, del 29,72%, del 4,90% i del 46,92%.