La caiguda de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank als Estats Units, la fusió accelerada de Credit Suisse i UBS a Suïssa, i el temor als mercats que va despertar Deutsche Bank, van fer de març un mes negre per a les borses i en concret, per a la banca. Malgrat les turbulències, les accions de 15 bancs europeus van aconseguir tancar el primer trimestre de l'any amb revaloritzacions de doble dígit, entre ells, el Banc Santander i BBVA.

Un informe elaborat per S&P Global Market Intelligence destaca que, entre gener i març, alguns bancs de Grècia, Portugal, Itàlia i Espanya es van situar entre els més alcistes d'Europa, registrant fortes pujades en el preu de les seves accions malgrat la venda massiva que van fer els inversors després de les fallides i fusions que es van produir en ambdós costats de l'Atlàntic.

El grec Piraeus Bank lidera aquesta llista amb una pujada de gairebé el 40% en els tres primers mesos de l'any. Dos dels seus rivals, el Banc Nacional de Grècia i Eurobank Group, també es van revaloritzar un 18% i un 14%, respectivament; El Banc Comercial Português (Millennium BCP) va seguir aquesta llista amb un 33% de pujada, acompanyat de l'italià UniCredit, les accions del qual es van alçar gairebé un 30%.

En aquest rànquing de bancs 'vencedors', els que han aconseguit tancar el trimestre en verd malgrat les turbulències, Unicredit, BBVA i Santander són els més grans per capitalització borsària. El valor de l'italià ascendeix als 33.700 milions d'euros en borsa, el banc que presideix Carlos Torres supera els 39.000 milions i el d'Ana Botín els 55.000 milions. Santander és la setena entitat europea que millor s'ha comportat en borsa entre gener i març, amb una revalorització del 20% i BBVA, la dotzena, amb una pujada del gairebé el 14%.

En el costat oposat, en el rànquing dels 15 bancs que pitjor han evolucionat en borsa en el primer trimestre de l'any també es troba un espanyol, Bankinter. El banc que dirigeix María Dolores Dancusa se situa el cinquè d'aquesta llista, per caigudes, en perdre un 16% del seu valor en borsa. Al capdavant dels 'vençuts' es col·loca Credit Suisse amb un rendiment negatiu del 72% de gener a març.

Tres dels bancs més grans de Turquia, que a més van liderar pujades a Europa durant 2022 per uns millors resultats i l'auge dels mercats borsaris locals, registren ara fortes caigudes. VakıfBank, el segon banc més gran del país, es va deixar un 27%, Yapı Kredi un altre 13% i Akbank un altre 7%, apunta l'informe.

Deutsche Bank també és en aquesta llista ocupant la vuitena posició, les seves accions van caure un 14,5% en el primer trimestre de l'any per la caiguda que va patir dies després del rescat de Credit Suisse. Així mateix, tres dels bancs més grans d'Europa per actius també figuren en el rànquing. El francès Société Générale, valorat en 16.600 milions, que va perdre un 14% de valor fins al març; Barclays, amb seu al Regne Unit, el valor del qual en borsa supera els 26.000 milions, que va perdre un 8%; I Svenska Handelsbanken AB, un dels bancs més grans dels països nòrdics, valorat en gairebé 16.000 milions, que va caure un 16%.

De cara a aquest segon trimestre de l'any que acaba d'arrencar, en el que s'espera que alguns països entrin en recessió i la qualitat dels actius bancaris comenci a empitjorar pels impagaments a conseqüència de la inflació, els bancs italians seran dels més preparats i en conseqüència, dels que menys pateixin en borsa, segons un altre informe de S&P Global Market Intelligence.

En aquest expliquen que en el quart trimestre de 2022, els índexs de préstecs problemàtics en Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, UniCredit o Banc BPM van millorar més que el d'altres de grans banc europeus, malgrat que continuen tenint taxes altes de morositat. Del seu costat també que estan menys exposats que la resta d'entitats a Europa als béns arrels comercials (a l'immobiliari), un sector que els analistes adverteixen que es veurà afectat negativament per la inflació i les pujades de tipus d'interès, la qual cosa portarà més impagaments.