Ho ha dit el Banc Central Europeu i ho ha reconegut el Banc d'Espanya, les entitats no estan pagant pels dipòsits al nostre país malgrat que els tipus d'interès ja estan al 3% i es descompta una nova pujada del 0,5% en la pròxima reunió del 16 de març, a més d'altres addicionals que podrien portar el preu dels diners al 5% aquest any. Però al Vell Continent, la guerra del passiu ja ha començat i, de fet, bancs espanyols com Santander, BBVA, Bankinter i fins i tot Openbank, tenen productes per remunerar l'estalvi en alguns països europeus que no venen aquí.
BBVA acaba de llançar el seu primer dipòsit a Itàlia. El banc que presideix Carlos Torres va aterrar en aquest país en format 100% digital, sense sucursals, a finals de 2021 i un any després ja havia captat 160.000 clients segons va revelar l'entitat fa uns dies. Per a aquest 2023 s'han proposat de captar el mateix número i per a això acaben de posar en circulació un 'Dipòsit Flexible' que ofereix un interès del 2% als 12 mesos, però també remunera un 1% si es cancel·la abans.
Santander ja havia començat la seva particular guerra de dipòsits a Portugal, on va respondre a Bankinter (que va llançar dos dipòsits al país lusità el mes de febrer passat) amb cinc dipòsits diferents, com va avançar ON ECONOMIA. En concret, el banc que presideix Ana Botín va llançar 'Petit Estalvi', on Santander Totta ofereix un interès del 2% als clients amb recursos inferiors als 10.000 euros; 'Poupança Jovem', enfocat en incentivar l'estalvi entre els més joves, els menors de 18 anys, amb el qual també remunera un 2%.
I a més, els dipòsits 'Prèmium, Premium+ i Crescente Vinculada' que remuneren trimestralment amb taxes creixents de fins i tot l'1,5%, 2% i 1,75%, respectivament. Tots estan dirigits a clients amb recursos d'entre 10.000 i 500.000 euros; Bankinter, per la seva part, compta amb dos dipòsits al país veí. El 'Dipòsit Benvinguda', amb el qual ofereix una rendibilitat de l'1,75% a dotze mesos. I un altre a 18 mesos on remunera un 2%. En ambdós casos, l'import mínim que s'ha de dipositar és de 5.000 euros i el màxim és de 100.000 euros.
Tanmateix, on Santander està traient l'artilleria pesada és a Holanda i Alemanya, i ho fa a través del seu banc digital Openbank, on ha llançat dipòsits amb els que paga fins a un 2,5%, el doble que a Espanya. A Alemanya ofereix diverses opcions d'estalvi als seus clients, el dipòsit a termini fix, que remunera un 2,50% als 12 mesos. Però també el 'Compte Estalvi Benvingut' amb què dona un 2,2% d'interès durant 6 mesos.
A Holanda, Openbank ja està pagant un 2% d'interès per l'estalvi dels seus clients a través del de dipòsit benvinguda, que és fix a dotze mesos, i un 2,75% a través del compte estalvi que és a sis mesos pels primers 10.000 euros; Així mateix, el banc va llançar a Portugal un dipòsit fix, mitjançant el qual paga un 2% d'interès a l'any i un compte estalvi que remunera el 2,75% durant els primers 6 mesos.
A Espanya, tanmateix, la 'Compta Estalvi Benvinguda' que comparteix en altres mercats, només ofereix un 1% TAE encara que la remuneració pot arribar al 5% si el nou client porta a Openbank la nòmina, doncs al nostre país, la veritable guerra està en captar nòmines. El que si ha fet el banc en els últims dies és llançar diverses ofertes de dipòsits per als quals ja són clients, en concret, un a sis mesos, on paga un 0,50%, un altre a dotze mesos, cuta remuneració és de l'1% i un més, a 18 mesos, on paga un 1,50% TAE. I per als nous clients, ha llançat el 'Dipòsit Benvinguda' amb un interès de l'1,25%, que és la meitat que a Alemanya.
A Espanya, les entitats estan més aturades perquè "encara hi ha molta liquiditat", com han explicat en els últims dies els banquers. Però també perquè totes estan esperant al fet que alguna del primer pas, per millorar l'oferta i començar la veritable guerra per captar dipòsits. Fins ara cap gran entitat no ha llançat aquest producte, només comptes nòmines remunerades, en els quals ja estan oferint el 5% TAE.
A Alemanya i Itàlia, tanmateix, la competència és més ferotge. Doncs ja hi ha bancs que tenen dipòsits per sobre del 3%, per exemple, l'italià Banca Progetto que paga un interès del 3,40% a dos anys, o l'alemany Aareal Bank, que remunera al 3,20%. Al nostre país, l'oferta més important la presenta EBN Banc que recentment ha millorat els interessos de tots els dipòsits a termini fix que ofereix (quatre, sis, nou, dotze mesos...) i en el millor dels casos, el de 36 mesos, l'ha elevat la TAE fins al 2,75%. Banca March ofereix un 2% TAE a un any i Targobank, un 2,20% a dos anys.