El Banc Santander, BBVA i Sabadell reforcen plantilla a Espanya. Les tres entitats han contractat més de 2.700 persones en els últims dotze mesos, superant així els amargs anys d'acomiadaments i reducció de costos. Però el moviment no és comú a tot el sector financer, de fet, Unicaja acaba de reconèixer que torna a estudiar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) malgrat que l'últim (tancat a finals de 2021) encara no s'ha executat per complet.
Santander, BBVA i Sabadell també han dut a terme EREs i prejubilacions durant 2020 i 2021. Després d'ells, els sindicats van denunciar que faltava personal -principalment, en oficines- i els mateixos clients -sobretot, els majors- es van queixar de la mala atenció en sucursals, així que aquestes entitats han incrementat el nombre de treballadors l'últim any.
BBVA és el banc que més ha engreixat la seva plantilla a Espanya. El banc que presideix Carlos Torres va tancar març amb 26.380 treballadors, uns 1.600 més que l'any anterior, segons es desprèn del seu informe financer. L'entitat ja va anunciar l'abril de 2022 que reforçaria el personal d'oficina amb una nova figura (gestor comercial i d'acompanyament digital), que donaria resposta a la demanda dels clients sèniors i, a més, acompanyaria a tots els clients més afectats per la fractura digital, en aquest context va anunciar que contractaria 350 persones.
D'altra banda, BBVA va posar en marxa una nova divisió a nivell grup (desenvolupament de Software) per a la qual va contractar uns 2.000 enginyers especialistes en data que treballen en l'acceleració de la transformació digital dels canals del banc i 400 d'aquestes contractacions van ser a Espanya. Així mateix, l'entitat va obrir l'any passat dos centres tecnològics a Bilbao i està creant centenars de llocs de treball.
Santander també s'ha centrat a contractar perfils més tecnològics, en concret, persones amb carreres STEM (enginyeries, ciències, matemàtiques). El banc que presideix Ana Botín va tancar el primer trimestre amb 27.047 empleats al nostre país, gairebé 1.000 més que un any enrere, després d'obrir diversos centres de desenvolupament tecnològic. Un a Valladolid de Santander Consumer Finance per impulsar la transformació del seu negoci, amb aquest va anunciar la contractació de 100 professionals de diferents perfils tecnològics. I amb Openbank, el banc 100% digital de grup, també ha obert diferents hubs a Madrid, Bilbao, València i Màlaga. L'entitat també ha incorporat gestors comercials l'últim any per millorar l'atenció en oficines.
Sabadell va tancar març superant els 13.000 empleats, uns 240 més que l'any anterior. El banc va activar durant 2022 el programa 'Banking Sales Graduate Programme' orientat a contractar persones acabades de graduar per reforçar l'àrea de banca d'empreses i aquest 2023 l'ha reactivat per fitxar més d'un centenar de persones que exerciran de directors de negocis en creixement dins de l'àmbit comercial i molts d'ells, treballaran a les oficines. D'aquesta manera, l'entitat catalana atén una de les peticions que els sindicats portaven mesos demanant després que algunes sucursals es veiessin desbordades després de les retallades de plantilla. Doncs des de l'inici de la pandèmia, el 2020, el nombre de treballadors del Sabadell s'havia reduït en més de 3.600 persones.
CaixaBank, que va dur a terme l'ERO més gran del sistema financer espanyol després de la fusió amb Bankia -una operació que li va convertir al banc més gran per actius, empleats i clients- encara no ha donat a conèixer les xifres d'empleats del primer trimestre. Les sortides de l'ERO, que van afectar gairebé 6.500 persones, van acabar el desembre de 2022. Però el banc també va anunciar el passat exercici que contractaria 1.350 treballadors de forma temporal per reforçar l'atenció dels clients grans a les oficines.
Cal recordar que el Govern espanyol va obligar als bancs el febrer de 2022 a firmar un protocol contra l'exclusió financera i a dur a terme algunes mesures per millorar l'atenció dels grans, per exemple, augmentant l'horari d'atenció al públic en oficina o reforçant l'atenció presencial a les sucursals, ja que aquest col·lectiu s'havia sentit discriminat davant de l'avenç de la digitalització, com va posar en relleu Carlos San Juan.
Unicaja, tanmateix, va a contracorrent del sector. El cinquè banc més gran del país continua executant el seu ERO. Fins al març havien deixat del banc gairebé el 90% del total d'afectats, pel que encara hi ha més de 200 persones per sortir, segons van revelar en la presentació de resultats del primer trimestre, malgrat això, l'entitat es planteja ja tornar a reduir plantilla. L'andalús compta ara amb gairebé 2.000 empleats menys que fa dos anys, quan va tancar la fusió amb Liberbank.
L'entitat va tancar març amb un 20% menys de treballadors que el mateix mes de 2021, en concret amb 7.781 davant els 9.765 de llavors. L'ERO acordat entre Unicaja i els sindicats a finals de 2021 per a 1.513 sortides tenia per objectiu que el banc estalviés uns 97 milions d'euros en costos cada any. En els comptes del primer trimestre es mostra que Unicaja ha aconseguit reduir els costos de personal malgrat la inflació i la pujada salarial pactada entre els sindicats i la patronal.
Entre gener i març, les esmentades despeses ascendeixen a 120 milions davant els 129 milions de l'any passat, tanmateix, el director financer va explicar que el nou ERO els ajudaria a reduir encara més els costos i guanyar eficiència. Unicaja ha estat el banc que més ha reduït el seu benefici per l'impost a la banca, exactament un 40% davant el 4% que l'ha reduït Sabadell. BBVA, tanmateix, ha aconseguit millorar-lo en gairebé un 40% (a nivell grup) i Santander, un 1%.