Per a totes les empreses multinacionals, el focus d'incertesa més gran aquest any està posat als Estats Units, on el seu president, Donald Trump, ha anunciat aranzels a la Xina, Mèxic i el Canadà, sense descartar fer-ho a Europa. Però Ana Botín no està preocupada pels plans de Trump, malgrat que vol imposar aranzels del 25% a Mèxic, on el Santander és el tercer banc més gran del país, després del BBVA i Banorte. A més, l'executiva està a favor d'algunes mesures anunciades pel nou president nord-americà, sobretot, en el que té a veure amb la desregulació i les polítiques de canvi climàtic.
Així ho va explicar la banquera càntabra aquest dimecres en la presentació de resultats del Santander. No és la primera vegada que Botín fa una picada d'ullet a Trump, fa només uns dies, durant el fòrum de Davos (a Suïssa) també van intercanviar elogis. "Felicitacions per una victòria històrica", va comentar la presidenta del Santander, "estem encantats amb la teva proposta cap a la desregulació i la reducció de la burocràcia", agregava. El president nord-americà, per la seva part, va assegurar conèixer "molt" el seu banc i felicitava també Botí, "ha fet un treball fantàstic".
En aquest context, l'executiva de l'Ibex-35 comentava també aquest dimecres quina era la seva relació amb Donald Trump. "Treballem amb tots els governs a tots els països on operem. La nostra responsabilitat és treballar de bracet amb els governs i com millor li vagi al país, millor ens anirà a nosaltres. Els Estats Units són un mercat clau per al Santander i a diferència de la percepció que hi ha, és dels mercats que més valor ha creat. Acabem de llançar Openbank i volem continuar creixent", assegurava.
Botín, a més, es mostra molt a favor de la política de desregulaicón de Trump, que és totalment contrari que hi ha a Europa. Segons el seu parer, les empreses europees podrien créixer més i ser més competitiva si no hi hagués tanta regulació. Així ho ha defensat durant anys i també ara. "És evident que en regulació, la visió és diferent. Els Estats Units són un mercat més atractiu i ho serà encara més. I això determinarà on creixem".
"A Europa i el Regne Unit la regulació és més dura"
Al contrari, Botín explicava que a Europa i el Regne Unit hi ha poc marge per créixer perquè la regulació "és més dura". El Santander creu ara que EE. UU. serà també dels beneficiaris més grans de l'entorn de tipus més baix i millorarà l'aportació al grup. El 2024, el banc va guanyar 1.109 milions al país, que és el seu cinquè mercat més gran. El tercer mercat per beneficis per al Santander és Mèxic (Espanya i el Brasil són els primers) on el banc ha crescut un 7% l'últim any, fins als 1.671 milions, i on espera continuar creixent malgrat els aranzels anunciats per Trump.
"Mèxic s'adaptarà bé. La nostra visió és que hi haurà un arranjament ràpid, ja hem vist una pausa amb els aranzels, encara que nosaltres com a banc hem d'estar preparats per a qualsevol situació. De totes maneres, pensem que Mèxic seguirà cap endavant i tenim una oportunitat tremenda de creixement de clients perquè sol un 45% dels mexicans té un compte de banc, hi ha marge per continuar creixent", indicava Héctor Grisi, el conseller delegat.
Botín assenyalava també que el Santander veu Mèxic com un dels països amb més oportunitat de millora. "L'oportunitat és enorme, hi ha molta població jove i confiem que les parts es posin d'acord per l'interès dels dos països". Quant a les polítiques de canvi climàtic de Trump, la presidenta del Santander també es mostrava alineada amb el nord-americà. "La transició ha de ser justa. No és la mateixa en països desenvolupats que en desenvolupament i no es poden exigir els mateixos requeriments. És alguna cosa que a Europa s'ha de repensar. S'ha posat sobre la taula i continuem donant suport a una transició justa, segura i assequible".
Amb tot, Botín anunciava aquest dimecres que espera un 2025 "més complicat i volàtil" però així i tot "el farà millor que els seus competidors" i superarà el benefici rècord de 12.500 milions assolit el 2024. "Esperem que pugi el benefici i millori la rendibilitat, esperem un any millor per al Santander, millor que els comparables i això en un context més complex i amb més incertesa," concloïa la banquera.