Santander torna a engreixar el seu negoci d'assegurances amb més capital. El banc que presideix Ana Botín ha injectat uns altres 330 milions d'euros a Santander Insurance a través de dues noves ampliacions de capital realitzades en els últims dies de desembre, que se sumeixin als 385 milions que l'entitat ja va aportar al hòlding a finals d'estiu, com va avançar aquest mig. Amb aquesta última aportació de fons, Santander hauria desemborsat uns 715 milions en tot just quatre mesos en la seva nova societat.
Les noves injeccions milionàries, en línia amb l'anterior, estan dirigides a continuar impulsant el creixement del negoci, segons fonts financeres. El banc va crear Santander Insurance l'abril de 2023 i des d'aleshores inclou en aquesta societat les companyies d'assegurances del grup a tot el món i els acords de distribució assolits amb diferents socis als països on opera.
Per exemple, les joint venture amb Mapfre i Aegon a Espanya i Portugal, l'aliança amb Zuric i HDI Global a Amèrica Llatina, o la d'Allianz a Polònia. En total, Santander ha integrat a aquest hòlding el negoci que té amb 22 companyies d'assegurances i 20 societats de mediació d'assegurances.
Després de la primera injecció de capital, Santander va dotar el hòlding del seu propi equip directiu (format per quatre membres) i un consell d'administració, situant Francisco del Cura, que porta més de 18 anys en el grup, com a president d'aquesta societat. I a Armando Baquero, com a conseller delegat. Ambdós directius reporten ara a Víctor Matarranz, responsable global de Wealth Management & Insurance, una de les cinc principals àrees de negoci del banc.
Cal recordar que el grup va comunicar el setembre que dividirà Santander (a partir d'aquest 2024) en cinc grans àrees de negoci i una d'elles és precisament Wealth Management & Insurance, que engloba la gestió d'actius, la banca privada i el negoci d'assegurances. Les altres quatre potes són Retail & Commercial (banca minorista i banca comercial); Digital Consumer Bank (on són Openbank i Santander Consumer Finance); Corporate & Investment Banking (banca corporativa i d'inversions); i Payments (integrat principalment per Pagonxt).
Així, a partir d'aquest mes de gener, quan el Santander presenti els resultats anuals (els corresponents a l'exercici 2023) ja ho farà d'aquesta forma, consolidant tot el seu negoci en aquestes cinc àrees globals. Per beneficis, el negoci de banca comercial i banca minorista és el que més aporta als resultats de Santander (5.397 milions fins al setembre), seguit pel de banca corporativa i d'inversió (2.680 milions), i pel negoci de banca privada i assegurances (1.251 milions).
Però aquest últim, és el que més ha crescut en els últims anys. El resultat fins al setembre va ser un 26% més gran que el de 2022. Dins del negoci de WM&I es troba també Santander Asset Management i Santander Private Banking, tanmateix, Santander Insurance és el que més pes té, gairebé tant com els altres dos junts. Per aquesta raó, el banc va decidir dotar-lo d'una nova estructura societària i continua donant-li pulmó financer, per recolzar el seu creixement.
Santander apostarà la seva banca d'inversió en 2024 i 2025
La seva filial Corporate & Investment Banking, que com s'ha comentat abans és la segona que més beneficis aporta al Santander, serà el nou objectiu del grup el 2024 i 2025, dos anys en què té previst invertir 250 milions de dòlars (uns 238 milions d'euros) per dotar-lo de més personal i expandir la filial. Així ho va revelar recentment la presidenta de l'entitat, Ana Botín, en una entrevista amb el diari britànic 'Financial Times'.
En ella explicava que l'entorn actual representa una oportunitat "lògica" per créixer als Estats Units, on té un gran pes la banca d'inversió per al Banc Santander. També revelava que part de la inversió anirà destinada a contractar personal, ja que només el 2023 el banc ha fitxat més de 100 banquers d'inversió en els Estats Units. Més de la meitat procedien de Credit Suisse, que va col·lapsar en el primer trimestre de l'any passat i finalment va ser rescatat pel seu rival UBS amb avals públics de Suïssa.
L'objectiu de Santander fins a 2025 és aprofitar l'escala dels seus negocis globals. I respecte a la banca d'inversió aspira a créixer cada any un 15% en ingressos a Amèrica del Nord, aconseguint a nivell global un retorn sobre actius (ROTI, per les seves sigles en anglès), superior al 20%. "Ja estem donant finançament, però si volem aprofundir les relacions amb els nostres clients, hem de donar-los accés a mercats de dòlars, assessoria estratègica, accés a mercats de capitals i transaccions estructurades", indicava Botín.