El Banc Santander i Mapfre han realitzat una nova ampliació de capital en la societat que van crear per llançar la hipoteca inversa a Espanya. El banc i la companyia d'assegurances han dut a terme tres ampliacions des que van constituir la joint venture el gener de 2022, fa ara gairebé tres anys. La primera va ser el març d'aquest exercici, quan van injectar uns 5 milions. La segona va ser a l'estiu de 2023, moment en què la filial va rebre uns altres 8 milions, i la tercera es produeix ara, quan les companyies han incrementat el capital en un altre milió d'euros addicional.
En suma, el capital social de Santander Mapfre Hipoteca Inversa ascendeix ja a 14 milions d'euros, segons el registre mercantil. Des d'aquesta societat (participada al 50% per cada entitat) les empreses estan impulsant la venda d'aquest producte, que va dirigit a un públic molt específic (majors de 65 anys que vulguin completar els seus ingressos durant la jubilació) i aquestes ampliacions li permeten continuar desenvolupant el producte.
La hipoteca inversa de Santander i Mapfre va començar a vendre's a Madrid el novembre de 2023, es va estendre a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Albacete el febrer de 2024, va arribar a Catalunya al març i a la resta de províncies d'Espanya al juliol. El banc i la companyia d'assegurances, que venen aquest producte a les seves oficines, esperen acabar l'any amb unes 200 hipoteques venudes, el doble de les que havien venut a l'estiu. Cada vegada es venen més ràpid, encara que l'objectiu d'aquestes companyies no és la seva venda massiva, expliquen a ON Economia.
Per poder contractar una hipoteca inversa a les oficines d'aquestes entitats, s'han de complir determinats requisits i això fa que algunes poblacions quedin excloses. Entre aquests requisits està el valor de l'habitatge, no podran fer hipoteca inversa amb Santander-Mapfre els propietaris d'una casa el valor de la qual sigui inferior a 200.000 euros. Es demana també que l'habitatge sigui en propietat i que no tingui càrregues hipotecàries, ha de ser la primera residència i els beneficiaris han de ser els únics residents a la casa.
Una altra característica important és que la ubicació de l'habitatge tingui un elevat dinamisme comercial. És a dir, que es pugui vendre ràpid quan mori la persona o persones que han contractat la hipoteca inversa, ja que aquest producte funciona com una hipoteca, però al revés. El banc concedeix un préstec al client estimat a esperança de vida i li va ingressant una quantitat fixa en forma d'abonaments mensuals.
El contractant (hipotecat) no torna res en vida i després de la seva mort, són els hereus els que s'encarreguen de tornar el préstec consumit i els seus interessos. El banc i la companyia d'assegurances donen un termini als hereus de 9 mesos sense interessos per cancel·lar el préstec, que es pot aconseguir amb la venda de l'habitatge. O abonant el que es deu.
Canvis en el consell de Santander Mapfre Hipoteca Inversa
Recentment, Mapfre ha fet alguns canvis en el consell d'administració de 'Santander Mapfre Hipoteca Inversa', la societat que comparteixen i des de la qual es decideix el recorregut d'aquest producte. La companyia d'assegurances ha anomenat conseller a José Manuel Corral (que és CEO de Mapfre Vida des d'agost) en substitució de Raúl Costilla.
Així mateix, la companyia d'assegurances ha nomenat conseller a Julián Trinchet en substitució d'Olga Abad (Santander) i a José Luis Sánchez Bascones. Per la seva part, el Santander ha incorporat aquest consell a Judit Ambrona. Però la joint venture compta amb uns altres set consellers més i són Juan Fernández Palacios (Mapfre) que també és president i Francisco Giménez Bosch (CEO de Santander Assegurances) que al seu torn és vicepresident.
A més de Yolanda García Manzano (CFO de Mapfre España), Francisco del Cura Ayuso (president de Santander Insurance Holding), Almudena de Arteche Villa (directiva de Mapfre Vida), Catalina Mejías (directora financera de Santander) i Abel González (control de gestió del banc).