El Santander ha prejubilat més de 300 treballadors en el primer semestre de l'any. El banc ha descartat negociar amb els sindicats un pla de prejubilacions a nivell de grup a què puguin acollir-se tots els treballadors en edat propera a la jubilació, "malgrat que hi ha demanda", i està pactant aquestes sortides de manera individual amb cada empleat.
L'entitat ja va gastar 127 milions d'euros el passat 2023 en les més de 400 prejubilacions que hi va haver a Santander Espanya i uns altres 76 milions en les 357 sortides d'empleats acollits a plans de prejubilació el 2022, segons reflecteixen els seus comptes. Fonts financeres apunten que la xifra total de sortides d'aquest 2024 serà similar a la d'aquests últims anys perquè segueixen en curs.
El banc que dirigeix Ángel Rivera està oferint, 'grosso modo', les mateixes condicions de l'últim Expedient de Regulació d'Ocupació. En l'ERO del 2021 es va acordar una indemnització per als col·lectius d'entre 55 anys i 57 anys (amb una antiguitat mínima de 15 anys) del 74% del salari pensionable, o del 67% més el 54% del complement voluntari.
Per als treballadors d'entre 58 anys i 61 anys (amb una antiguitat mínima de 15 anys) es va pactar un 76% del salari pensionable, o el 70% més el 56% del complement voluntari. I en el cas dels majors de 62 anys, una indemnització de 20 dies per any treballat amb un límit de 12 mensualitats.
Fa anys que Comissions Obreres i UGT, els sindicats majoritaris al Santander, demanen al banc de negociar un pla de prejubilacions grupal perquè estigui regulat i tots els treballadors que vulguin deixar de treballar, arribada una edat, puguin fer-ho "en les mateixes condicions". Però el banc s'hi nega i de moment, prenent com a referència l'últim ERO, negocia a títol individual.
La representació laboral assegura que a Santander Espanya porten sense pactar un pla de prejubilacions des de fa més d'una dècada. "Sempre hi ha gent interessada a sortir abans de l'edat de jubilació i amb aquest acord es garanteixen unes condicions mínimes. Volem crear un acord marc perquè tothom surti en les mateixes condicions. Des de la integració de Banesto no es tanca un acord d'aquest estil", asseguren.
Santander redueix costos abans del nou conveni
El banc càntabre, com han fet moltes altres entitats a Espanya, aprofita aquestes prejubilacions per reduir costos. La plantilla de més edat és també la més costosa, i s'acosten noves pujades salarials. La patronal AEB està negociant amb els sindicats un nou conveni col·lectiu de banca per als propers tres anys on es contempla una pujada salarial d'entre el 10% i l'11%.
L'esmentada pujada se sumarà a la del 4,5% que el Santander i la resta de bancs de l'AEB apliquen des del passat 2023. Així, els costos de Santander Espanya van pujar un 6% l'any passat, per sobre dels 4.200 milions d'euros. I amb les noves pujades, que s'aplicaran de manera immediata (segons es tanqui el conveni) es dispararan encara més.
Per això, el sector espera que hi hagi més prejubilacions i sortides pactades en altres entitats. A Kutxabank també s'estan plantejant i a Sabadell estaven en curs, però s'han paralitzat per l'opa. A més de la incertesa que existeix pel cost de l'acord del conveni col·lectiu, la banca pateix en alguna mesura l'envelliment de part de la plantilla. Amb l'onada d'EREs dels últims anys ja s'han rejovenit molt, però les entitats aposten ara per un altre tipus de perfils, més digitals.