Santander es cobreix amb 475 milions d'euros al Brasil, on acumula una onada de denúncies dels seus treballadors, que acusen al banc d'"explotar" a la plantilla per haver-los fet treballar algun dissabte sense cobrar o restar-lo del salari les hores en què van parar la seva jornada laboral per veure jugar al seu país durant el mundial de Qatar. El Banc que presideix Ana Botín realitza des de sempre provisions milionàries al país carioca, on són molt habituals els embolics laborals, però en els sis primers mesos de l'any les ha disparat en gairebé un 60%, de fet, es tracta de l'any que més provisions realitza en aquest mercat des de 2019. Fonts financeres expliquen que aquestes provisions també s'han disparat després que el mes de juny passat Santander perdés un litigi fiscal amb les autoritats del Brasil.

El Brasil era fins a l'any passat el primer mercat per a Santander per beneficis, però aquest 2023 li ha avançat Espanya, que s'ha vist afavorit pel context de pujades de tipus. Aquí ha guanyat 1.132 milions i allà 823 milions. El seu resultat al mercat brasiler ha caigut un 40% l'últim any, si bé, el banc està patint al país un problema de morositat que ja assoleix el 7%. Tant és així que l'entitat ha disparat també les dotacions per a insolvències, és a dir, el matalàs que té per fer front als préstecs que no paguen els seus clients, que ascendeix a 2.163 milions.

En plantilla, tanmateix, Santander Brasil més que duplica Santander Espanya amb 58.505 treballadors, davant 26.679 empleats. I si hi ha més plantilla també hi ha més conflictes. Així, en els seus comptes del primer semestre, Santander explica que les provisions "per atendre els processos laborals al Brasil", són les que realitza el banc per estar protegit davant de l'onada de demandes presentades per sindicats, associacions, fiscalies i exempleats "que reclamen drets laborals que, al seu entendre, els corresponen, especialment el pagament d'hores extraordinàries i altres drets de caràcter laboral, inclosos litigis per prestacions per jubilació".

El nombre de processos laborals és tal que Santander ha de realitzar una provisió específica per a això al Brasil. És a dir, el banc inclou els 475 milions en una categoria separada de la resta, no en les provisions realitzades per a tots els litigis que té a nivell grup. Encara que l'entitat treu ferro a l'assumpte indicant que tenir tants processos "és una cosa habitual" entre les entitats bancàries al Brasil.

D'altra banda, el grup diu que aquesta provisió de 475 milions l'ha realitzat "en funció de l'experiència passada", dels pagaments ja efectuats per reclamacions de conceptes similars. Cal recordar que el banc ja va estar condemnat l'any passat a indemnitzar a alguns empleats que van estar exposats a pressions psicològiques i amenaces d'acomiadament després d'una denúncia prèvia del Ministeri Públic de Treball, encara que Santander va apel·lar.

Els sindicats denuncien que "exploten" als treballadors

Els empleats del Santander al Brasil asseguren que el banc "no respecta el seu horari laboral" perquè durant la pandèmia van ser "obligats" a treballar algun dissabte sense pagar-los per "les hores extra", una cosa que va tornar a repetir-se el 2022, quan el banc va decidir "de manera unilateral" (sense negociar) posar en marxa alguna campanya per concedir crèdit en cap de setmana.

"El banc es nega a pagar hores extres justificant dificultats sistèmiques per fer-ho. Els empleats bancaris que treballen un dissabte sol té dret a una hora i mitja de descans per cada hora treballada. La compensació es realitza en la setmana següent, una cosa que no va ser negociat amb el moviment sindical," denunciava la representació laboral en un comunicat.

Els mateixos denuncien que Santander els va restar del salari l'any passat les hores no treballades durant el mundial de Qatar. Es tracta de les hores en les quals jugava el Brasil i en les quals els seus ciutadans paraven per veure el partit, una tradició al país carioca. La decisió del banc va ser objecte de protestes a diverses ciutats brasileres a finals de 2022. Algunes organitzacions sindicals, de fet, van dur a terme manifestacions.

Explicaven llavors que tots els bancs van seguir la pauta de Febraban (la Federació Brasilera de Bancs) a excepció del Santander, que no va acceptar pagar les hores no treballades els dies que el Brasil va jugar algun partit. "És un moment de relaxació per a la població brasilera i un banc que es lucra tant aquí al país de la plantilla no ha de reclamar les hores no treballades", denuncien en un altre comunicat.

"Santander demostra que només defensa la flexibilitat i la modernització de la jornada laboral quan és de l'interès del banc. Aquesta decisió només reforça les maneres de Santander d'explotar els treballadors al Brasil", apunten.

Santander perd un plet de 800 milions

Per acabar-ho d'adobar, el mes de juny passat el banc va perdre un plet al Brasil que fins ara donava per bestiar. Els bancs brasilers van evitar aplicar una llei que va modificar la base de càlcul de les contribucions socials PIPÍ (Programa d'Integració Social) i COFINS (Contribució per al Finançament de la Seguretat Social) i ara el Tribunal Suprem ha dictaminat en contra d'ells, segons explica al seu informe semestral.

Santander, que té judicis pendents per aquesta raó per un valor estimat de 4.500 milions de reals, més de 800 milions d'euros, revela també que recorrerà contra la sentència i que resto d'entitats del grup han proveït l'import de la pèrdua esperada tant pel PIS com pel COFINS.