Els Work Café del Santander redueixen el seu horari d'atenció al públic. Aquestes oficines, que van començar a funcionar a Espanya el passat 2018 (la primera es va obrir a la plaça dels Sagrats Cors de Madrid, a prop del Bernabéu) s'han convertit en centres on es poden realitzar gestions financeres (com en una sucursal) però també acudir a reunions i esdeveniments, o fins i tot a treballar, sent client o no. Ja que reuneix espais de coworking, banc i cafeteria.

La mateixa presidenta del Santander, Ana Botín, va revelar recentment que a Espanya reben unes 180 visites cada dia i que el grup està apostant cada vegada més per elles, en detriment de les sucursals més tradicionals, que cada vegada reben menys clients perquè la majoria d'operacions es poden realitzar pels canals online.

Malgrat el seu bon funcionament a Espanya, fa mesos que el Santander s'enfronta a una insistent petició per part dels seus treballadors: escurçar l'horari d'obertura al públic. Així, després d'una prova pilot en els Work Café de Madrid i Barcelona, i després de tres anys de pressions, l'entitat ha accedit a adaptar i millorar els horaris.

Des d'aquest mes de juliol, el Santander redueix l'horari d'atenció al públic tots els divendres de l'any de 8:30 a 14:30 hores, en lloc de 8:30 a 16:00 hores. De dilluns a dijous, els centres mantenen el seu horari habitual de 8:30 a 19 hores, encara que no aquest estiu. El banc ha decidit aplicar aquest horari també (de jornada intensiva) durant juliol i agost.

És a dir, que durant aquests dos mesos de l'estiu, els Work Café del Santander tampoc no obriran a la tarda. Actualment, hi ha 91 centres a Espanya, 29 d'ells urbans i l'últim es va inaugurar a Granada, al maig. El grup va estrenar aquest nou concepte d'oficina a Xile el passat 2016 i després d'arribar a Espanya dos anys després, ha seguit la seva expansió per altres mercats on opera fins a assolir els deu països.

Entre ells: Mèxic, Brasil, Portugal, Regne Unit o Polònia. Fins ara, l'entitat disposa d'una xarxa de 229 centres Work Café, encara que la xifra continuarà pujant perquè el banc continua amb els seus plans d'expansió.

Tres anys de demanda

Els treballadors dels Work Café a Espanya porten des de fa tres anys demanant el Santander que escurci l'horari d'obertura, que s'estén fins a les 19:00 hores, més que cap altra oficina. La resta tanca les 14:30 hores tots els dies de l'any. Els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) van denunciar davant del banc "l'excés de jornada" que té aquesta plantilla des del principi i també, els empleats de Santander Private Banking, les oficines de banca privada.

De moment, el banc que dirigeix Ángel Rivera, ha accedit a reduir l'horari de les oficines Work Café, mentre espera resoldre per una altra via el conflicte amb els empleats de Private Banking. "És una demanda històrica, Comissions Obreres porta diversos anys darrere d'ella perquè considerem que els horaris del Work Café superen les hores de treball anuals, que són els 1.700. Encara que depèn de l'any, les oficines i els períodes", explica el sindicat.

Des d'UGT, que ha defensat aquesta reducció d'horari des del 2021, no descarten que el banc faci ajustaments altres dies de la setmana i permeti als empleats tenir jornada intensiva altres dies més enllà dels divendres.

El 'problema' de Santander Private Banking continua sense resoldre's

On continuen sense posar-se d'acord el banc i els sindicats és amb les oficines de Santander Private Banking. La representació laboral denuncia que els treballadors té "clàusules abusives" als seus contractes. Principalment, pel compromís de no competència que li imposa el banc. I que implica, que l'empleat no pugui treballar en els següents sis mesos a cap altre banc de la competència. "Ens sembla abusiu, no té lògica que si em desvinculo no pugui treballar en la competència", denuncien.

També, que la plantilla hagi de donar un preavís (en cas de dimissió) de tres mesos, en lloc dels 15 dies habituals. Quant als horaris, igual com ha ocorregut amb els Work Café, creuen que "s'excedeix" de la jornada real i ha de negociar-se. El Santander i els sindicats han acudit a l'AVENC per intentar resoldre el conflicte, sense acord. Ara aniran a judici i serà el jutge que determini si canvien o no les condicions laborals d'aquesta part de la plantilla.