L'opa del BBVA sobre el Sabadell ha tornat a posar en el focus la banca. Després de l'onada d'acomiadaments el 2020 i 2021, un període en què es van destruir més de 20.000, les entitats havien començat a contractar i a augmentar les seves plantilles. Però si hi ha una nova fusió al sector, tornarien els ajustaments. De fet, els sindicats ja han alertat que es podrien perdre fins a 10.500 llocs de treball en el cas que l'opa del BBVA tiri endavant i després, hi hagi fusió amb el Sabadell.

Mentrestant, la banca continua contractant i només un, el Santander, perd 500 empleats aquest any. El banc que presideix Ana Botín ha tancat el primer semestre de l'any amb 24.573 treballadors a Espanya, mig miler menys que al desembre. L'entitat ha posat en marxa aquest any un ampli pla de prejubilacions sense negociar amb els sindicats. Està pactant aquestes sortides de manera individual amb cada empleat i adverteixen que la xifra encara pot ampliar-se.

Atès que és l'únic banc que redueix plantilla i els costos de personal continuen pujant (el nou conveni col·lectiu de banca inclou una pujada salarial de l'11% a tres anys), el Santander assegura que no farà un ajustament via ERO. "Ara tenim que anar adaptant els costos, es pot manejar bé sense danyar el banc a Espanya", assegurava el conseller delegat de l'entitat en la presentació de resultats.

Unicaja també descarta fer un ajustament de personal. De fet, el banc ha posat en relleu que estan incrementant plantilla perquè després de l'ERO realitzat després de la fusió amb Liberbank faltaven mans. "No només no farem més ajustaments, sinó que a més estem contractant gent. Necessitem reforçar, venim d'un ERO de 1.500 persones i té conseqüències. Afortunadament, l'hem superat i hem estat capaços d'ajustar-nos a aquestes sortides de persones", explicava el CEO.

A tancament de juny, Unicaja comptava amb 7.578 empleats, 55 més que a començaments d'any. El banc explicava que han incorporat a 120 persones aquest exercici, però alhora es produeixen sortides naturals o fins i tot algunes de pactades en l'ERO, que finalitza el desembre d'aquest 2024; Bankinter, que sol tenir una plantilla molt estable i no ha protagonitzat cap acomiadament col·lectiu fins ara, també mostra un augment de 71 empleats en el semestre. A tancament de juny, la seva plantilla estava formada per 6.612 persones.

En el Sabadell l'esmentat augment ha estat de 90 persones. El banc tancava juny amb 13.545 empleats en plantilla. Des del banc revelen que han incorporat a 150 persones aquest exercici, "en totes les àrees, inclòs també la xarxa d'oficines perquè també es necessitava talent".

Actualment, el banc té en marxa dos programes de captació de talent, un de digital i un altre per a perfils més generalistes, principalment està centrat a captar talent jove per cobrir posicions en diferents àrees. Algunes d'aquestes incorporacions s'han produït el juliol i l'agost, per això no figuraven en els resultats a tancament del segon trimestre.

CaixaBank i BBVA els que més ocupació creen

CaixaBank i BBVA són els bancs que més han crescut en plantilla en el primer semestre de l'any, en concret, en 1.207 persones. El BBVA tancava juny amb 28.123 empleats a Espanya, 713 persones més que al desembre. Mentre que CaixaBank, que és el banc amb la plantilla més gran del país, va assolir els 41.094 treballadors, 494 més que al desembre.

CaixaBank va dur a terme entre 2021 i 2022 l'ERO més gran del sistema financer espanyol (va retallar en 6.500 persones la plantilla) per la fusió amb Bankia, però el 2023 va començar a contractar; El BBVA també va realitzar un important ajustament d'ocupació el 2021 per reduir costos, va acomiadar 2.725 treballadors en un context marcat pel Covid, la reducció de l'ús de les oficines i l'avenç de la digitalització.

Però el 2022 ja va anunciar la seva intenció de realitzar noves contractacions, principalment de perfils tecnològics de l'àmbit STEM. Una pràctica que va seguir el 2023 i de nou, aquest 2024. En concret, el banc ha anunciat que al llarg d'aquest any contractarà 1.225 persones a Espanya per a les seves seus a Madrid, Bilbao i Barcelona.