La família colombiana Santo Domingo ha contractat Deutsche Bank per vendre el 5% del capital que controla en Colonial, valorat a preus actuals de mercat en 174 milions d'euros, després de més de 10 anys de presència en la socimi.

Així ho ha anunciat en una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en la que detalla que el bloc d'accions en venda ascendeix a 31.558.544 títols i que, una vegada conclosa l'operació, no mantindrà cap participació en la companyia.

El nombre d'accions venudes i el preu per acció serà determinat mitjançant la modalitat de col·locació accelerada, encara que els venedors es reserven el dret, a la seva sencera discreció, de vendre menys accions o fins i tot cap acció.

En aquest cas, han acordat davant Deutsche Bank no vendre o no disposar de cap de les seves accions ordinàries restants en la societat durant els 60 dies següents a la data de liquidació de l'operació, sense perjudici que Deutsche Bank pugui renunciar a aquest compromís dels venedors.

Segons Forbes, els Santo Domingo són la família més rica de Colòmbia, amb negocis en indústria, transport, mitjans de comunicació, entreteniment, comerç i energies renovables. El 2014, a través de la seva societat Aguila LTD, va adquirir un 3% de Colonial (que encara no era una socimi) per 11,5 milions d'euros i va comprometre 100 milions a través d'un ampliació de capital enfocada, en aquell moment, a retallar el seu deute i recapitalitzar-se.

En els últims dies, Colonial ha estat en el centre de l'actualitat per l'acord que van assolir PSOE i Sumar la setmana passada per eliminar el règim de la socimis, en tenir una menor fiscalitat. Tanmateix, l'acord havia de ser ratificat en el Congrés i, finalment, no ha aconseguit llum verda. La socimi ja ha recuperat tot el perdut en borsa|bossa per l'efecte negatiu que va tenir aquest acord en la seva cotització.

La potencial sortida dels Santo Domingo també es produeix uns mesos més tard de l'augment de la participació protagonitzat per Criteria Caixa en Colonial, que al maig va passar del 3% al 17% actual, a través d'una ampliació de 350 milions d'euros i una aportació de 8 immobles.

Precisament, aquest dijous, Colonial va anunciar el canvi del director general de la francesa Société Foncière Lyonnaise (SFL) per preparar la seva absorció en el primer trimestre del proper any. Així, el consell d'administració de SFL, filial de Colonial, ha substituït Dimitri Boulte per Aude Grant en la direcció general de la companyia, per preparar la fusió que durà a terme la matriu catalana.

Colonial va presentar uns beneficis recurrents de 147 milions en el tercer trimestre de l'any, un 15% més que en el mateix període de l'any passat, amb un rendiment que millora encara més si es compta|explica la revalorització dels actius, tal com es mesura l'activitat immobiliària. En aquest cas, el benefici consolidat és de 156 milions, en contrast amb les pèrdues de 250 milions registrades l'any passat. El seu president, Juan José Brugera (en la imatge superior), va atribuir la millora a un "augment dels ingressos per rendes", que han passat de 279 a 293 milions d'euros, increment del 5%.