Sateliot, la companyia de connectivitat satel·litària en òrbita terrestre baixa (LEO), ha captat 10 milions d'euros procedents de Hyperion, el fons de defensa creat, entre d'altres, per l'exlíder del PP Pablo Casado i el nebot d'Ana Botín, Ricardo Goméz-Acebo Botín, que controlarà un 11,7% de la firma barcelonina després d'aquesta operació. D'aquesta manera, Sateliot ha donat per conclosa la seva ronda de finançament sèrie B, en la qual ha aconseguit 70 milions d'euros per al desplegament d'una constel·lació del voltant de 100 satèl·lits en òrbita terrestre baixa amb estàndard 5G per a internet de les coses (IoT) i caràcter dual (civil i militar).

La inversió de Hyperion se suma a l'anunciada aquest dimarts pel govern espanyol, que consisteix en una injecció de 13,85 milions d'euros a través de la Societat Estatal de Transformació Tecnològica (SETT), que controlarà el 16,3% de la companyia. L'Estat ja formava part de l'accionariat de Sateliot a través de la Societat Estatal de Promoció Industrial i Desenvolupament Empresarial (Sepides), que compta amb una participació del 2,4%, per la qual cosa ara el govern espanyol controla el 18,7% de Sateliot.

S'hi suma la presència d'Indra (4,81%), de la qual l'Estat en té un 28% a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), Cellnex (1,6%) i Global Portfolio Investments (11,7%), la societat patrimonial de la família Domínguez de la Maza, propietària del grup tèxtil Mayoral.

D'aquesta manera, l'Estat liderarà el nucli d'accionistes representatius de l'empresa juntament amb Global Portfolio Investments, Hyperion, Indra i Cellnex, que en conjunt ostentaran gairebé el 49% del capital de la firma amb seu a Barcelona. Cal destacar que la ronda sèrie B de Sateliot també va comptar amb un finançament per part del Banc Europeu d'Inversions (BEI), presidit per l'exministra d'Economia Nadia Calviño, de 30 milions d'euros.

1.000 milions el 2030

Els plans de la companyia catalana passen per assolir una facturació de 500 milions d'euros el 2027 i arribar als 1.000 milions d'euros el 2030. A més, també figura la possibilitat de sortir a Borsa, una cosa que podria donar-se el 2027 o el 2028, si bé encara no s'ha definit aquesta possibilitat.

Sateliot posarà en òrbita una constel·lació de satèl·lits d'òrbita baixa amb estàndard 5G per a internet de les coses (IoT), una infraestructura d'ús dual --civil i militar-- per garantir la connectivitat en temps real en zones sense cobertura i amb aplicacions estratègiques en sectors com la defensa, la seguretat, la gestió d'infraestructures crítiques o la logística, entre altres qüestions.

De fet, a mitjans d'agost de 2024 la companyia va posar en òrbita quatre satèl·lits de la seva constel·lació amb un coet Falcon 9 de SpaceX (empresa propietat del magnat Elon Musk) des d'una base de la Força Espacial dels Estats Units a Califòrnia.