La fira Seafood arriba al seu 30 edició ampliant la superfície expositiva per donar cabuda a un nombre més important d'empreses i, sobretot, a un ventall més gran de països participants que presentessin les seves innovacions al sector de la indústria i els productes del mar, i espera superar el nombre d'assistents, 33.000 visitants el 2023, segons ha anunciat Wynter Courmont, vicepresidenta de Seafood en Diversified Communications i portaveu de la fira que va aterrar a Barcelona, provinent de Brussel·les, el 2022. El 2024, el seu tercer any a Fira de Barcelona, Seafood ocuparà 51.277 metres quadrats nets de superfície d'exposició al recinte de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), amb un augment del 4% respecte a la seva edició de 2023.

També continuarà creixent en el nombre empreses expositores, més de 2.050 empreses "perquè encara no s'ha tancat la incorporació de participants", ha dit Courmont, en espera d'igualar les 2.078 firmes de 2023 i ha destacat que procedeixen de 84 països i ha confirmat l'arribada de nous països com l'Azerbaidjan, el Brasil i Costa d'Ivori i nous pavellons regionals com el Brasil, França, la República de Corea, el Japó i Oman. A més de destacar la important participació d'empreses xineses, més de 130, després de superar la pandèmia de la covid. El certamen, que organitza la companyia privada nord-americana Diversified Communications en col·laboració amb Fira de Barcelona, se celebrarà del 23 al 25 d'abril.

En guanyar dimensió en tots els seus vectors, Seafood tindrà un impacte econòmic més gran a Barcelona, que Wynter Courmont ha xifrat en 156 milions d'euros, 6 milions més que en l'edició precedent, perquè "la ciutat es converteix en un hub internacional de negocis", ha assegurat la portaveu. En aquest sentit, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha valorat la importància del certamen per a l'ecosistema del sector de l'alimentació i per completar l'oferta de la cartera d'esdeveniments vinculats a aquesta activitat i que estan en l'oferta internacional de Fira de Barcelona. Serrallonga ha destacat l'evolució de la institució i dels seus certàmens durant l'"intens" primer trimestre de 2024, en el qual s'han celebrat fires com ISE, MWC o Alimentaria. Així mateix, ha assegurat que Seafood es podrà beneficiar en 2027 de la construcció del Hall 0 de Fira de Barcelona, la construcció dels quals va "a temps" i estarà a punt a la tardor de 2026.

Wynter Courmont, vicepresidenta de Seafood en Diversified Communications / Europa Press

Per la seva part, la vicepresidenta de Seafood a Diversified Communications, ha manifestat que "amb l'ampliació del pavelló 1, l'esdeveniment reforça la seva posició com l'esdeveniment presencial mundial més important del comerç de productes del mar i ens permet arribar a una quantitat de professionals internacionals més gran del sector de tota la cadena de subministrament, que exposaran i debatran els seus últims avenços", va afirmar. En el marc de l'esdeveniment, hi haurà espais per al debat sobre els reptes del fututo del sector. S'han convocat més de 20 sessions de conferències informatives a càrrec de 90 experts mundials del sector i destaca la presència de Mark Blyth, catedràtic d'Economia Internacional William R. Rhodes '57, de l'Institut Watson d'Assumptes Internacionals i Públics de la Universitat Brown, que impartirà una ponència per abordar diversos temes que afectessin a la comunitat mundial dels productes del mar.

La indústria del mar està en ple procés de transformació per factors com les noves tendències en alimentació, l'aparició de nous processos i tecnologies i el repte del canvi climàtic i la sostenibilitat. Per això, les empreses participants a Seafood 2024 presentaran innovacions diverses en els camps del material i maquinària d'envasatge, equips i subministraments per a refrigeració i congelació, equips de transformació primària i secundària, control d'higiene i sanejament, serveis de garantia de qualitat, equips d'aqüicultura, transport, emmagatzemament en fred, solucions de traçabilitat, entre altres.

Aquests avenços es debatran en les presentacions i taules rodones inclouran temes diversos, com l'aqüicultura, la sostenibilitat, la seguretat alimentària i la política de compliment, la traçabilitat i la transparència, el canvi climàtic, les qüestions laborals i la governança, les repercussions i conseqüències de la pesca INDNR (pesca il·legal, no declarada i no reglamentada), etc.