La marca automobilística Seat va aconseguir "els millors resultats de la seva història" en sostenibilitat el 2023, després de reduir en un 53% l'impacte ambiental de les instal·lacions fabrils de Barcelona -ubicades en Martorell i El Prat de Llobregat-, una fita que el grup Volkswagen s'havia proposat per a 2025. La política de sostenibilitat aplicada des de 2010 ha permès avançar dos anys aquesta meta. Seat ha explicat que aquesta reducció es deu a la millora dels seus processos de producció. El vicepresident executiu de Producció i Logística de l'empresa, Markus Haupt, ha explicat en un comunicat que la sostenibilitat "és un pilar clau en l'estratègia corporativa" de la companyia. Markus Haupt ha recordat l'objectiu de disminuir l'impacte ambiental en l'àmbit específic de producció en un 50% s'havia fixat per a 2025 i que ara el grup se centrarà a aconseguir les zero emissions de carboni el 2040.

L'empresa ha explicat que entre els projectes per continuar millorant la seva sostenibilitat, a partir de 2025, instal·larà 39.000 panells solars en les plantes de Martorell, El Prat de Llobregat i Barcelona, que generaran 29 GWh d'autoconsum.

Sobre les actuacions dutes a terme en els últims 13 anys, Seat destaca les aplicades per aconseguir una reducció del 33% en l'ús d'energia, mitjançant mesures d'eficiència i millores organitzatives, en les que la companyia continua centrant-se. En el cas de l'energia elèctrica, tot el consum prové de fonts 100% renovables des de 2012.

En segon lloc, la reducció del 69% de les emissions de carboni aconseguida des de 2010 marca el camí a seguir al llarg dels propers anys. En línia amb els objectius de descarbonització del grup Volkswagen, "Seat assolirà la neutralitat a totes les seves instal·lacions el 2040 i la de tota la companyia el 2050", ha concretat.

La disminució del consum d'aigua també ha estat una prioritat en aquests últims anys i s'ha mitigat un 45% el consum d'aquest recurs natural. Per a això, la companyia ha adoptat mesures per optimitzar els processos, a més de treballar a futures accions centrades en la instal·lació de tecnologies més eficients i en el foment de la recirculació de l'aigua. Seat ha evidenciat que aquest aspecte és de summa importància pel context de sequera que pateix Catalunya i que, malgrat que ha millorat en les últimes setmanes, continua sent preocupant.

Primer forn elèctric d'assecatge

En aquest sentit, el 2023, es va dur a terme una nova actuació, finançada amb fons europeus Next Generation. Es tracta de la instal·lació a Martorell del primer forn 100% elèctric d'assecatge de pintures del grup Volkswagen, que ha entrat recentment en funcionament. Es tracta d'una solució de gran eficiència que minimitza les pèrdues de calor i disminueix el consum d'energia en un 25%, la qual cosa suposa un estalvi de 2.500 tones de CO₂ a l'any, l'equivalent a més de 550 cotxes de combustió circulant durant un any.

Els últims indicadors s'enfoquen en la generació de residus, que s'envien a instal·lacions de tractament per a la seva eliminació, i les emissions de dissolvents. Ambdós s'han reduït un 78% i un 45%, respectivament, des de 2010.