"Després de molts viatges compartits, ha arribat el moment de conduir cap a noves aventures". Així ha anunciat aquest dimarts el grup Seat que abandona el servei de motos elèctriques de lloguer per minuts a Barcelona Seat MÓ per falta de rendibilitat. Menys d'un any després que el conseller delegat de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, avancés que "el futur era elèctric" i que "la micromobilitat al món urbà" era en el full de ruta de l'empresa, la direcció de Seat ha decidit deixar de prestar el servei a partir de l'1 de març.

Segons un comunicat enviat als usuaris de Seat MÓ, la companyia ha decretat finalitzar el servei "per culpa dels elevats costos operatius i a la falta de rendibilitat d'aquest servei". Tot i això, des de l'empresa han indicat que "continuaran treballant per oferir opcions de mobilitat adaptades a les necessitats actuals del mercat".

Final del servei

En la nota, Seat ha apuntat que durant els anys que el servei ha estat actiu, "s'han assolit 1,8 milions de viatges i més de 24,7 milions de minuts (= 17.133 dies), i han ajudat a mitigar el canvi climàtic gràcies a les 230 Tn de CO₂ que estalviem amb les nostres solucions de mobilitat elèctrica". En aquest sentit, Seat MÒ ha informat els seus usuaris que la data final per utilitzar el saldo disponible serà fins al 29 de febrer, encara que en cas que no es gasti, l'empresa tornarà l'import en un termini màxim de 30 dies.

632 llicències

Va ser l'agost de 2020 quan l'empresa va posar en marxa el servei de SEAT MÓ, que va començar amb 632 llicències. El servei va arrencar amb una tarifa de 75 euros a la setmana, 200 euros al mes o 450 euros el trimestre i l'estratègia de la companyia oferir serveis de mobilitat i no només vendre cotxes. A més del servei de motosharing, pensat per a un ús puntual del vehicle, Seat oferia als usuaris "un model de subscripció tot inclòs que permet tenir accés a la moto per setmanes o mesos, incloent-hi l'assegurança del vehicle, el manteniment, un casc i un canvi de bateria setmanal," tot això "sense obligació de permanència".

Després de la decisió d'abandonar el motosharing, Seat ha confirmat que continuarà venent les motos elèctriques fabricades a Barcelona a través de Silence, controlada per Acciona. De fet, Barcelona era l'única ciutat en la qual operava Seat amb el motosharing, després d'un intent fallit d'aterrar a Madrid mitjançant la compra de l'empresa Respiro, que finalment va cessar la seva activitat davant de la falta de rendibilitat del cotxe multiusuari a la capital espanyola.

Aquesta notícia arriba mesos abans que Cupra llanci al mercat els seus nous tres models elèctrics, llestos per a 2024-2025: Tavascán, el seu segon model totalment elèctric; Terramar -un model SUV de gamma alta- i Urban Revel -un cotxe elèctric per a ciutat-. Segons va apuntar Griffiths, la situació actual és "ideal" perquè l'empresa compta amb dues marques (Seat i Cupra) "que es complementen molt bé" en un moment de transició a les zero emissions. "Seat amb combustió i Cupra amb el futur elèctric", va indicar. "Seat, en el futur, ha de transformar-se, i pot ser a marca del grup Volkswagen que ofereixi electromovilidad en el món urbà", va avançar Griffiths i va citar la divisió Seat Mó i la seva gamma de motocicletes i patinets 100% elèctrica.