Els propietaris d’apartaments turístics es desmarquen dels problemes de l’habitatge i adverteixen que una nova reglamentació d’aquest subsector turístic, que el Govern de la Generalitat té en estudi, posaria en perill fins a un 46% de l’oferta hotelera. David Riba, president de Federatur, organització que representa prop de 550 empreses tenedores d’apartaments, ha demanat “diàleg” a les administracions catalanes.

En roda de premsa, Riba ha alertat aquest dijous que eliminar els apartaments turístics suposaria la pèrdua d'un 40% dels visitants que arriben avui a Catalunya i més de 26.000 llocs de feina. Ha qualificat aquesta modalitat d’allotjament com la “més sostenible”.

Preguntat per la possibilitat que el Govern aprovi una nova legislació que els afecti, Riba ha mostrat la seva preocupació: en la seva opinió, regular o fixar una caducitat de les llicències actuals crearia una "afectació molt forta" sobre els treballadors. I ha alertat sobre la "inseguretat jurídica" que suposaria modificar el marc normatiu.

Des de Federatur (Federació Catalana d'Apartaments Turístics) es nega que siguin responsables de la manca d’habitatge i dels elevats preus dels lloguers que afecten la ciutadania. Insisteixen que “no hi ha una relació causal entre l'oferta turística i la demanda d'habitatge” habitual o de protecció oficial.

Recorden que la gran majoria de l'oferta d’apartaments turístics està en mans de propietaris individuals, un 86,66%, que els exploten de manera individual o professionalitzada. Només un 13,34% del total de propietaris disposa de més d'un habitatge d'ús turístic.

Federatur ha reivindicat mitjançant un informe el seu pes en l’economia Catalana: l’any passat van facturar 1.216 milions d’euros i van generar una ocupació directa de 26.291 treballadors, que equival al 3,74% del PIB del sector turístic i al 46% de l’oferta de places.

Subratllen que els apartaments turístics van ser l'opció escollida per més d'1 milió de viatges de lleure o vacances pels catalans i van ser l'opció prioritària per al 44,7% dels viatgers.

Segons les dades de Federatur, compten amb 95.688 allotjaments a Catalunya i 526.284 places. Els territoris amb més apartaments turístics són la Costa Brava (41,9%), Costa Daurada (24,2%) i Barcelona (10,6%). Si es comparen les places dels apartaments turístics (526.284) amb les dels hotels, càmpings i establiments rurals (609.878), els primers ostenten el 46,43% de l’oferta disponible.