El teixit empresarial vinculat a l'activitat de desenvolupament i fabricació de bateries elèctriques a Catalunya va tancar el 2023 amb un volum de negoci de 1.044 milions d’euros, un 53% més que l’any 2022. En tota la cadena de valor d'aquesta activitat s'hi dediquen un total de 267 les empresesun 26% més que l'any anterior, i donen feina a 4.476 persones (un 49% més). Aquestes són les principals conclusions de l'últim estudi Les bateries a Catalunya, elaborat per Acció, l’agència per a la competitivitat del Govern.

L'informe destaca el fort pes de la indústria de l’automoció i de la fabricació de línies de vehicles elèctrics. També fa valdre el creixent nombre de projectes d’R+D que s’estan duent a terme per impulsar el segment de les bateries, que va directament vinculat a la presència de centres de recerca i universitats que hi treballen. 

En els darrers cinc anys, Catalunya ha captat 971 milions d'euros en projectes d'inversió estrangera a l'àmbit de les bateries, xifra que la situa com la principal atracció d'aquest tipus d'inversions al sud d'Europa, segons l'esmentat informe. Les dades s'han fet públiques aquest dimarts en el marc del congrés Battery Innovation Days, que se celebra a Barcelona fins dimecres, i al qual assisteixen participants del sector de les bateries, a més de 450 experts europeus i 800 assistents de tot Europa, que ho han seguit en línia.

La meitat són empreses exportadores

Pel que fa a dimensió de les empreses, l’informe destaca que dues de cada tres (67%) són pimes i que un 17%, start-ups. Com a mostra de la fortalesa del sector, l’informe identifica que més de la meitat (53%) generen un volum de negoci superior als 10 milions d'euros. En aquest sentit, el sector també està fortament internacionalitzat, ja que el 56% de les companyies exporten els seus productes i serveis, mentre que el 29% de les empreses identificades són filials de companyies d’origen estranger.

El document identifica set segments al llarg de la cadena de valor de les bateries a Catalunya. La majoria d’empreses, el 35,2%, es dediquen a l’aplicació i integració de les bateries perquè puguin realitzar la seva funció. Entre les activitats més destacades, les segueixen el 21% de companyies que treballen en l’àmbit de la manufactura de la bateria i els seus sistemes, les que ofereixen serveis d’enginyeria i consultoria (16,9%) i aquelles que es dediquen a la fabricació i gestió de carregadors per a vehicles elèctrics (15,4%).

El congres Battery Innovation Days celebrat a Barcelona el novembre de 2024
El congres Battery Innovation Days celebrat a Barcelona el novembre de 2024

El mercat mundial

A escala mundial, les bateries han generat un volum de negoci de 137.000 milions de dòlars el 2023, amb una perspectiva de creixement anual del 13%, recull l'anàlisi sectorial d'Acció. D’aquesta manera, de cara a l’any 2030, la xifra arribarà pràcticament als 424.000 milions de dòlars. Les bateries d’ió liti concentren més de la meitat (51,5%) del negoci del sector a escala mundial.

Per països, la Xina és qui concentra la major part de quota de mercat (amb el 76% del total), ja que és el principal territori amb major capacitat de fabricació i producció. Els Estats Units i la Unió Europea concentren, per la seva banda, un 8,3% de quota de mercat per territori.