El sector hoteler lidera la inversió immobiliària en el segon trimestre de l'any, havent registrat un volum de 879 milions d'euros. Es tracta del 41% del total invertit en Espanya, segons ha informat aquest dilluns la consultora CBRE. Una situació que reflecteix el "bon dinamisme" del sector, que compta amb projeccions positives per als pròxims mesos.
Quant al conjunt del capital invertit durant el primer semestre, els hotels es troben en segona posició, després del sector Living, concentrant el 27% de la inversió immobiliària amb 1.390 milions d'euros transaccionats a través de 44 operacions. Els fons institucionals han estat el perfil inversor predominant de gener a juny, transaccionant el 52% de la inversió total, mentre que l'inversor privat ha suposat el 31% de la inversió.
"El turisme a Espanya torna a batre rècords i està en un moment de redefinició, amb noves demandes dels visitants i la necessitat d'una oferta diferencial. Les bones dades turístiques i els resultats operatius de la indústria hotelera donen suport al dinamisme del sector, que lidera la inversió en el segon trimestre i el volum del primer semestre del qual, a excepció de l'any 2022, suposa el millor registre dels últims sis anys", assenyala Jorge Ruiz, director de CBRE Hoteles.
El luxe en capta més de la meitat de la inversió
Respecte a l'origen del capital, els compradors internacionals (destacant França i l'Aràbia Saudita) van dominar el mercat amb el 68% de la inversió davant el 32% procedent de compradors nacionals. Així mateix, CBRE explica que, de gener a juny, es van transaccionar a Espanya un total de 55 actius hotelers i 6.978 habitacions, davant els 77 hotels i 9.384 habitacions del primer semestre de 2022.
Els hotels de luxe en van captar més de la meitat de la inversió, repartida entre dos hotels de gran luxe (21%) i set de 5 (30%). Això és degut principalment per l'alt interès inversor en aquest segment, "caracteritzat per ser més resilient i inelàstic", destaquen des de la consultora. Per volum transaccionat, els segueixen els actius de quatre estrelles amb el 37% del total (25 hotels) i el 8% d'aquells de 3 estrelles (10 hotels).
Quant a les operacions de portfolio, s'han transaccionat quatre carteres hoteleres, totes elles en el segon trimestre, amb un total de 337 milions d'euros que suposa el 24% del total invertit del semestre, davant el 76% dels actius individuals. Per tipologia dels actius, la inversió en hotels de vacances va continuar superant al segment urbà durant la primera meitat de l'any (53% vs. 47%).
Barcelona, al capdavant de la inversió hotelera en immobiliari
Per territoris, Barcelona va continuar liderant la inversió concentrant el 33% del volum transaccionat (462 milions a través de 5 operacions individuals), seguida molt de prop de les Illes Balears, que van unir el 31% de la inversió (417 milions a través de 4 operacions de portfolio i 4 d'individuals), Madrid (11%) i Màlaga (8%).
Les Illes Balears i Madrid lideren les noves obertures amb el 15% i 13%, respectivament, del total d'habitacions noves en la primera meitat de l'any. Pel costat de la cartera de projectes, es preveu l'obertura del voltant de 290 hotels (31.000 habitacions aproximadament) a Espanya fins a 2024, sent el 23% dels mateixos de gamma alta (5 estrelles i 5 estrelles GL) i concentrant-se entorn del 55% a Madrid, Màlaga, València i Illes (Mallorca, Eivissa, Gran Canària i Tenerife).
Els resultats operatius de la indústria hotelera durant el primer semestre van presentar nivells superiors, tant als registrats un any enrere com a les xifres prepandèmia. En concret, l'ADR (preu mitjà per habitació ocupada) es va situar en els 102,48 euros, un 10% més que en el mateix període de 2022, i el RevPar (ingrés mitjà per habitació disponible) va assolir els 65,66 euros, un 22% més. Així mateix, les rendibilitats premiï de lloguer van augmentar 25 punts bàsics durant el segon trimestre, situant-se en el 5% a Madrid i Barcelona i en el 6% a les Illes.
Rècord de viatgers
Segons Jorge Ruiz, "la tendència per als pròxims mesos és alcista en línia amb les principals capitals europees a causa de l'encariment del deute. No obstant això, esperem que l'activitat inversora es reactivi en el segon semestre de l'any, sobretot de cara al quart trimestre, suportada pels bons fonamentals turístics, encara que sense descartar possibles ajustaments en preu".
D'acord amb les projeccions realitzades per l'equip de Data Science de CBRE Espanya, el nombre de viatgers que ocuparan places hoteleres assolirà un nou rècord de 109,8 milions aquest any, un 6,9% més que el 2022 i lleugerament per sobre dels registres màxims previs a la pandèmia (+1% respecte a 2019). Un repunt a què contribuirà en gran manera la recuperació dels viatgers procedents de l'estranger.
Quant a 2024 i 2025, la consultora espera que es mantingui aquesta tendència positiva, encara que més moderada, amb increments de l'1,4% anual. Pel costat de les pernoctacions, també s'espera que se superin aquest any tots els registres anteriors fins a assolir 343 milions.
Les pernoctacions i els preus es moderaran a partir de 2024
No obstant això, aquest increment serà una mica més moderat que el previst per al conjunt de viatgers, amb una disminució de l'estada mitjana anual des de les 3,2 nits per viatger el 2019 a 3,1 aquest any. "El manteniment d'aquesta tendència durant els anys que venen, encara que de forma més gradual, situarà els increments de les pernoctacions al voltant de l'1,0% anual", indica la firma.
Això ha vingut acompanyat d'una despesa més gran per nit, amb l'ADR havent augmentat durant la primera meitat de l'any per "les pressions inflacionistes". Tanmateix, CBRE estima que es produirà una moderació d'aquesta tendència durant la segona meitat de l'any, la qual cosa situarà l'increment per al conjunt de 2023 en el 5,3% per disminuir entorn del 2% en els anys següents.
En conjunt, les xifres rècord de demanda per a aquest any i, especialment, l'increment observat dels preus, elevaran el RevPar fins als 76,9 euros el 2023. Aquesta xifra se situa un 9% per a sobre dels registres de l'any passat i lluny dels 63,6 euros de 2019. "La normalització de les sengles de creixement de la demanda i els preus a mitjà termini situen els creixements de 2024 i 2025 de propers al 2%", conclou la consultora.