La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), dependent del Ministeri d'Hisenda, ultima el contracte d'intermediació borsària per procedir a l'entrada del Govern en Telefónica a través de l'adquisició de fins i tot un 10% de les accions de la companyia. Per a això, la SEPI està sondejant tant entitats financeres nacionals com estrangeres, i serien entitats financeres espanyoles com BBVA i CaixaBank les que estarien millor posicionades per executar finalment la intermediació borsària de l'operació. En aquest sentit, es pot recordar que tant BBVA com CaixaBank formen part del denominat 'nucli estable' en l'accionariat de Telefónica, ja que en tenen entorn d'un 5% cada un.
Aquest contracte està "a punt de ser adjudicat", segons han assenyalat a Europa Press fonts del mercat, que també han apuntat que malgrat que en la terna figurin bancs estrangers. El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va afirmar divendres passat que el Govern està estudiant els detalls sobre com realitzar el finançament específic de la compra de fins al 10% de Telefónica per part de SEPI, en paral·lel a les negociacions sobre els Pressupostos per a 2024. "És una operació que es va decidir fa poques setmanes i estem estudiant els detalls", va assegurar el ministre en declaracions a Bloomberg TV recollides per Europa Press. Cuerpo va afegir que aquesta anàlisi s'està fent en paral·lel a la negociació dels Pressupostos per a aquest any.
D'altra banda, les fonts consultades per Europa Press també han revelat que la SEPI ja hauria adjudicat el contracte d'assessorament per executar el desembarcament del Govern en Telefónica, si bé no s'ha donat a conèixer el nom de l'entitat financera que el durà a terme i sobre el qual la SEPI no ha proporcionat informació sobre aquest procediment a causa de la confidencialitat del mateix.
D'altra banda, el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, també es va referir a aquesta operació divendres passat. "He treballat en un banc deu anys, en corporate investment banking i, per tant, sobre aquest tipus d'operacions diguem que cal deixar als que l'han estructurat que la vagin desplegant al seu ritme i amb la màxima discreció", es va limitar a valorar el titular de Transformació Digital en un esmorzar en Nova Economia Fòrum.
Una operació per preservar l'operadora
El passat 19 de desembre, el Consell de Ministres va ordenar a SEPI la compra de fins i tot un 10% del capital social de Telefónica amb l'objectiu de proporcionar a l'operadora espanyola una estabilitat accionarial més important i contribuir a la salvaguarda de les seves capacitats estratègiques. "SEPI procedirà a dur a terme els tràmits i actuacions que permetin posar en marxa el procés per a, minimitzant l'impacte en la cotització, completar l'adquisició del volum d'accions necessari", va dir llavors el Govern. "La presència d'un accionista públic en Telefónica suposarà un reforç per a la seva estabilitat accionarial i, en conseqüència, per preservar les capacitats estratègiques i d'essencial importància per als interessos nacionals", va assenyalar fa unes setmanes el Ministeri d'Hisenda.
El Govern va argumentar el desembre que l'entrada en el capital de la companyia de telecomunicacions va en la línia de la d'altres països europeus, ja que Alemanya participa en el capital de Deutsche Telekom, França en el d'Orange i Itàlia va adoptar l'estiu passat un acord per incrementar fins al 20% la seva participació en la companyia que agrupa els actius de telefonia fixa de Telecom Italia.
La decisió del Govern espanyol d'entrar en Telefónica es va produir uns mesos després de què la 'teleco' saudita STC --controlada en un 64% pel Govern de l'Aràbia Saudita a través del fons sobirà PIF (Public Investment Fund)-- irrompés de forma sorprenent en l'accionariat de Telefónica amb un 9,9% del capital social de la companyia. Aquesta operació, que es va forjar sense que la direcció de Telefónica estigués al corrent, va consistir en l'adquisició d'un 4,9% d'accions de forma directa i d'un 5% mitjançant derivats financers.
La normativa vigent a Espanya en matèria d'inversions estrangeres en empreses cotitzades estratègiques recull que l'Executiu ha de donar permís als inversors extracomunitaris que pretenguin adquirir més del 10% d'una societat d'aquest tipus. Tanmateix, aquest llindar es rebaixa al 5% en el cas d'empreses amb interessos en l'àmbit de la defensa nacional, com és Telefónica.
Quan es completi la compra del 10% de Telefónica per part de SEPI, la societat estatal es convertirà en el principal accionista de l'operadora, per davant de STC i del nucli estable d'accionistes de Telefónica, format principalment per BBVA i CaixaBank. Així mateix, quan SEPI adquireixi el 10% de Telefónica tindrà possibilitat d'adquirir un seient en el consell d'administració de la companyia.