La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha confirmat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que està valorant comprar una participació en Telefónica. La SEPI ha assegurat que ha anat "monitorant" la situació de l'operadora espanyola i que està duent a terme una "anàlisi exploratòria interna" relativa a una eventual adquisició d'una participació accionarial en Telefónica. Moviments que es produeixen arran de l'entrada de la saudita STC en el capital de la companyia.

"L'esmentada anàlisi per part de SEPI no pressuposa l'adopció d'una decisió que suposi l'esmentada adquisició", conclou el comunicat, en el qual no especifica el percentatge que valora adquirir. Ahir, la portaveu del govern espanyol i ministra de Política Territorial en funcions, Isabel Rodríguez, va reiterar el caràcter estratègic de Telefónica per a Espanya i va evitar pronunciar-se sobre la possible entrada de la SEPI, organisme dependent del Ministeri d'Hisenda, en el capital social de l'operadora, al costat d'un grup d'inversors espanyols.

"És una empresa estratègica per a Espanya pel seu paper en l'àmbit de les telecomunicacions, però també en l'àmbit de la defensa. No comentarem cada una de les informacions que es publiquen sobre aquestes operacions per la prudència que exigeix aquesta rellevància estratègica de la mateixa", va subratllar Rodríguez en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El govern espanyol en funcions analitza opcions per reforçar l'espanyolitat de Telefónica, entre les quals figuraria una eventual presa de participació del 5% en el capital de la companyia, liderada per la SEPI i en coordinació amb altres inversors nacionals. L'objectiu d'aquest moviment seria "preservar els interessos nacionals" en l'operadora després del desembarcament del grup saudita STC en la companyia, que el passat 5 de setembre va anunciar que havia adquirit un 9,9% de Telefónica --un 4,9% en accions i 5% en derivats--, si bé l'operació encara ha de ser aprovada pel govern espanyol per completar-se.

"Una bona notícia"

Els analistes del Banc Sabadell van considerar aquest dilluns, abans que la SEPI confirmés que està estudiant la seva entrada en Telefónica, que aquesta possibilitat seria una "bona notícia" i hi seria en línia amb les declaracions del govern en les que al·ludia a la necessitat de protegir els interessos nacionals. En aquest sentit, l'entitat financera també apuntava que existeixen precedents d'aquest tipus d'intervenció en companyies considerades estratègiques, com en Indra, per exemple.

"La notícia seria positiva, en cas de confirmar-se, en la mesura que permetria donar el vistiplau a l'operació de compra del 9,9% de capital de Telefónica per la saudita STC (que ja posseeix el 4,9%), evitant així l''overhang' d'una potencial desinversió en cas de denegar-se, mentre es dota de més estabilitat a l'accionariat de la companyia", van afegir els analistes. D'aquesta manera, i prenent com a referència el preu actual de les accions de Telefónica, la presa d'un 5% del capital social de l'operadora suposaria el desemborsament d'uns 1.000 milions d'euros.

STC confia en Telefónica

En aquest context, el grup saudita STC va publicar aquest dilluns els seus resultats i en el marc dels mateixos va destacar la seva confiança en el potencial de Telefónica. "Telefónica és una de les empreses de telecomunicacions més grans del món amb presència en importants mercats com Espanya, Alemanya, la Gran Bretanya i el Brasil. Aquesta inversió té per objectiu enfortir la cooperació entre les dues empreses per beneficiar-se de totes les oportunitats disponibles en el futur", va ressaltar STC en un comunicat.

"Aquesta inversió també s'alinea amb l'ambiciosa estratègia d'expansió i creixement sostenible del grup, que ha resultat en nombroses inversions en el sector TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), sigui a escala local o internacional", va agregar.

L'empresa també va subratllar la seva confiança en el "creixement sostenible" i en el "potencial alcista" de Telefónica, ja que, segons el seu parer, l'operadora espanyola té en cartera una "oferta única d'actius d'infraestructura de primer nivell i plataformes tecnològiques d'última generació" amb què està desenvolupant "capacitats d'última generació" en diferents àrees.