La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) contínua la seva escalada a Telefónica. Segons ha comunicat aquest dijous la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), va assolir una participació superior al 9%, concretament un 9,038%, aquest dimarts passat, 13 de maig. El seu objectiu és arribar al 10%.
Aquestes dades també han estat comunicades a la SEC nord-americana (Securities And Exchange Commission) en compliment de la normativa vigent a l'esmentat país. A començaments de maig, arran de l'increment de la participació, la companyia que lidera José María Álvarez-Pallete va oficialitzar l'entrada de l'economista Carlos Ocaña com a conseller dominical en representació de la SEPI.
Aquestes comunicacions s'emmarquen en el marc de l'operació d'adquisició d'accions de Telefónica que està duent a terme la SEPI en execució de l'acord del Consell de Ministres de 19 de desembre de 2023 per comprar fins a un 10% del capital de la multinacional espanyola de telecomunicacions.
Amb aquest percentatge, la SEPI es reforça en l'accionariat de Telefónica, on compta amb més de 510 milions d'accions, que atenent la cotització actual estan valorades en més de 2.118 milions d'euros.
A tancament de la sessió de dimecres, els títols de Telefónica, en la qual la saudita STC vol arribar a un 9,9% i on Criteria supera el 5%, s'intercanviaven a 4,15 euros (0,018%) i des de començament d'any les accions s'han revaloritzat més d'un 17% en l'Ibex 35.
Resultats del primer trimestre
Telefónica va registrar un benefici net de 532 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, fet que suposa un increment de pràcticament el 79% en comparació amb els 298 milions d'euros del mateix període de 2023, segons els comptes presentats per la companyia el passat 9 de maig. La facturació va assolir els 10.140 milions d'euros entre gener i març de 2024, el que suposa un 0,9% més que el mateix període d'un any abans, un increment que l'empresa ha atribuït a l'impuls de les vendes per servei (+2,3% interanual).
Del total d'ingressos, un 61% procedeix del mercat residencial (B2C), mentre que el 22% prové del segment empreses (B2B) i el 17% restant correspon al negoci a l'engròs, socis i "altres ingressos".
L'operadora va anunciar que en aquest exercici repartirà un dividend en efectiu de 0,3 euros per acció que s'abonarà en dos trams de 0,15 euros per títol, en concret, un el desembre de 2024 i l'altre el juny de 2025. Aquesta retribució es complementa amb la reducció del capital social efectuada l'abril passat mitjançant l'amortització de 80,3 milions d'accions pròpies.
El deute financer net de Telefónica va tancar el març en 28.482 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 7,7% en comparació amb els 26.443 milions d'euros del mateix període de l'any anterior.