La Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepi) vol posar en marxa el seu primer pla de sostenibilitat el 2024 per adaptar-se a la normativa europea, que li demana, per la seva mida, reportar els seus avanços en aquesta matèria un any després. L'organisme, que depèn del ministeri d'Hisenda, busca una consultora que li elabori el full de ruta per al període 2024-2028. El seu pla, això sí, ha d'incloure les 15 empreses que formen part del grup, on s'inclou Correus, Tragsa, Navantia o l'Agència EFE.
Ja fa anys que algunes d'aquestes empreses publiquen informes de sostenibilitat de manera aïllada, però no ho fan totes, ni tan sols la pròpia Sepi, que pagarà fins a 700.000 euros a l'empresa que finalment s'encarregui d'elaborar la seva estratègia de desenvolupament sostenible per als quatre anys vinents, segons es recull en la licitació pública.
Sepi, que en els últims dies ha sortit a la palestra per la seva intenció d'entrar en l'accionariat de Telefónica i adquirir fins i tot 10% de capital, és accionista significatiu de moltes altres empreses cotitzades del país, com Indra, on posseeix gairebé un 28%, Redeia (20%) o Hispasat (7,4%). Si bé, una de les seves funcions és la de rendibilitzar les inversions on té petites participacions.
El seu nou pla no afecta sobre les participades, però sí sobre les 15 empreses de la que és propietària, que hauran d'alinear les seves diferents estratègies en matèria de sostenibilitat a les de la matriu. La normativa europea Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), en vigor des d'aquest 2023, l'hi obliga.
L'esmentada llei exigeix a totes les grans empreses europees que publiquin informació corporativa de sostenibilitat, encara que ho farà de forma esglaonada. Comença amb les companyies de més de 500 treballadors que ja publicaven els seus estats d'informació no financera, que hauran de reportar els seus informes a inicis del 2025 amb relació a l'any 2024, de manera que han d'aplicar els seus plans ja el pròxim exercici.
En la segona fase, estaran obligades a fer una memòria de sostenibilitat anual totes les grans empreses amb més de 250 empleats que a més facturin 40 milions d'euros a l'any, o tinguin en balanç 20 milions d'euros, recorden des del despatx CECA-Magán i l'assessoria jurídica Lefebvre.
És el cas de Sepi. L'empresa que presideix Belén Gualda va obtenir un benefici a nivell grup de 43 milions d'euros l'any passat, una xifra de negoci superior als 5.200 milions i a més supera folgadament la xifra d'empleats. Segons la seva memòria anual, compta en plantilla amb 79.507 persones. La immensa majoria pertany a Correus (més de 50.000 persones) i al grup Tragsa (20.544), encara que també són nombrosos els empleats de Navantia (4.547), l'Agència EFE (1.124), Enusa (800), Ensa (747) o Hunosa (535). Per sota d'aquesta xifra estan les plantilles de Cetarsa (302), Mercasa (108) o Sepides (123).
En aquest context, la Sepi va aprovar el mes d'abril passat la política de sostenibilitat que preveu implantar en el grup i en totes les empreses on la seva participació és majoritària. I uns mesos després va constituir dos òrgans nous, la taula de sostenibilitat i el comitè executiu de sostenibilitat.
Tanmateix, aquesta política ha de quedar recollida en un pla de sostenibilitat que encara no existeix i s'ha d'informar anualment de com avança. I és aquí on la societat pública recorre al talent extern, que compta amb "l'expertise adequat" per realitzar aquests treballs, ja que requereixen una alta especialització tècnica, segons explica.
En concret, demana a la consultora externa que defineixi els objectius "ambientals, socials i de governança" per al grup i les seves participades per a període 2024–2028. Uns objectius, detalla en la licitació, que han d'estar alineats i compromès amb els nacionals i internacionals. És a dir, els que estan recollits en la normativa nacional, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i l'Agenda 2030.
Sepi considera tot un "desafiament" implantar de manera coordinada aquests principis i accions en totes les empreses on és present, ja que actuen en sectors econòmics diversos i tenen diferents graus d'avanç en la implantació de les polítiques individuals ESG. Per tractar de compassar el nivell d'acompliment i l'execució de les polítiques ESG individuals, però també la del grup, considera "recomanable" abordar de forma única la contractació dels serveis de consultoria, assegura.
A més del full de ruta, la companyia demana també a la consultora que redacti la memòria anual de sostenibilitat del grup SEPI, així com els plans de comunicació, per adequar-se al fort increment de la normativa en matèria ESG dels últims anys. L'empresa vol tenir un primer diagnòstic en els primers mesos de 2024 per posar en marxa com més aviat millor el seu nou pla.