El Banc Sabadell ultima les al·legacions que haurà de remetre aquesta setmana a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en contra d'una hipotètica fusió amb el BBVA, en les quals alertarà de l'impacte que tindria aquesta operació, han informat fonts properes al procés Efe. A començaments de mes, la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, va confirmar en declaracions als mitjans que, ja s'havia enviat el plec de concreció de fets, un document que es notifica tant al Sabadell com al BBVA i que recull els principals problemes de competència de l'operació.
A partir d'aquest enviament, s'obria un termini d'almenys 10 dies que el Sabadell, sempre segons les mateixes fonts, va demanar d'allargar fins divendres vinent 21 de febrer per presentar al·legacions després d'accedir a l'expedient administratiu de l'operació. Tant el Sabadell com el BBVA van declinar fer comentaris
Fa mesos que la CNMC analitza l'impacte sobre la competència d'una fusió del BBVA i el Sabadell, després que al maig el primer llancés una oferta d'adquisició d'accions (opa) sobre el segon. Al novembre, Competència va decidir passar el seu estudi a una segona fase més exhaustiva, atesa la complexitat de l'operació, el que allarga el procés de l'opa en donar opció al Banc Sabadell a presentar al·legacions i obrir la porta que el Govern opini.
Quan la CNMC va anunciar que l'anàlisi de l'operació s'estenia més enllà de la primera fase, en la qual el BBVA s'havia compromès ja a adoptar mesures "inèdites" per garantir la competència, el Banc Sabadell i diverses desenes d'associacions empresarials van demanar de personar-se en el procés. La intenció de tots ells era poder presentar al·legacions en contra de l'operació i els compromisos oferts pel BBVA, si bé Competència només va acceptar a finals de 2024 que participés en el procés el Banc Sabadell.
González-Bueno
Aquesta mateixa setmana, el conseller delegat de l'entitat catalana, César González-Bueno, va considerar en una entrevista en Onda Cero que aquest tipus de compromisos, que són "condicions de comportament", han resultat "ineficaços a tot Europa en temes de competència". I advertia que si no hi ha remeis o condicions "raonables", aquesta operació de concentració serà "dolenta per a Espanya". Segons la seva opinió, hi ha d'haver condicions que "garanteixin" la competència i això ho haurà de fer la CNMC o el Govern, ja que González-Bueno afirma que "és una obligació social, no política."
De moment, el que és clar és que Competència continuarà avançant en l'anàlisi de l'operació, que inclou la revisió de les al·legacions que presenti el Banc Sabadell aquesta setmana i el test al mercat dels compromisos ja adquirits pel BBVA. Una vegada fet tot això, el Consell de la CNMC adoptarà la seva resolució, previ informe de la Direcció de Competència, i s'entén que en cap cas no vetarà l'operació, ja que assegura que faran tot el que sigui necessari per garantir que la competència es continua mantenint.
Posició del govern espanyol
Si la CNMC subordina l'operació al compliment de compromisos o condicions, no seran ferms ni posaran fi a la via administrativa fins que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, hagi decidit no elevar el tema al Consell de Ministres o si l'eleva, fins que el Govern hagi adoptat un acord que confirmi la resolució. El Consell de Ministres podrà confirmar la resolució dictada pel Consell de la CNMC o acordar autoritzar la concentració amb noves condicions, però la Llei de Defensa de la Competència deixa clar que hauran d'estar degudament motivades en raons d'interès general diferents de la defensa de la competència. Així que un altre dels grans dubtes és què farà el Ministeri d'Economia i el Govern quan Competència adopti la seva resolució.
El govern espanyol sempre s'ha mostrat contrari a aquesta fusió i encara que en les últimes intervencions Cuerpo ha evitat aventurar què farà el Govern quan la CNMC conclogui la seva resolució, s'entén per les seves paraules que González-Bueno confia que endureixi les condicions. I encara que no pugui fer-ho per motius de competència, el conseller delegat del Sabadell afirma que ha de fer-ho pel "benestar social" i "l'equilibri territorial", amb la idea que totes les comunitats autònomes tinguin accés al crèdit.