La seu operativa del nou operador de telecomunicacions que sorgirà rere el tancament definitiu de la fusió entre Orange i MásMóvil s'ubicarà a les instal·lacions que Orange té al parc empresarial 'La Finca', en Pozuelo de Alarcón (Madrid), segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la situació.

La decisió d'ubicar el 'quarter general' a les instal·lacions d'Orange es deu, principalment, que les de MásMóvil a Alcobendas no tenen capacitat per acollir el volum de treballadors de la nova companyia després de la fusió.

En aquest sentit, la plantilla d'Orange a Espanya se situa entorn de 6.600 empleats, mentre que MásMóvil compta amb al voltant de 1.800 efectius, si bé a Pozuelo de Alarcón només es mouran els treballadors de les oficines a Madrid.

"La lògica diu que els que són menys (MásMóvil) s'hauran de moure a les instal·lacions dels que són més (Orange)", han assenyalat les fonts consultades, que també han apuntat que el trasllat dels treballadors de MásMóvil a la nova seu central es produirà "de forma esglaonada durant els propers mesos".

Tant Orange com MásMóvil han rebutjat realitzar comentaris sobre la ubicació de la seu de la nova teleco fruit de la fusió d'ambdues companyies.

No obstant això, en un comunicat remès per CCOO a la plantilla d'Orange el passat 15 de març, el sindicat apuntava que "a falta de confirmació oficial (encara que és un secret a veus), abans de l'estiu es tancaran les oficines de MásMóvil a Alcobendas i els seus empleats seran ubicats als centres de treball d'Orange".

Tanmateix, les fonts consultades per Europa Press no han precisat si el tancament de les oficines de MásMóvil a Alcobendas es produirà abans de l'estiu -tal com apunta el sindicat- i simplement han indicat que serà "en els propers mesos".

"El tancament dels centres de treball de MásMóvil a Madrid a conseqüència de la 'joint venture' i la mudança dels seus treballadors a les oficines d'Orange començarà previsiblement a l'abril, s'intensificarà al maig i, en principi, quedarà completat abans del començament de la jornada intensiva d'estiu, prevista per al 14 de juny", ha assenyalat en un altre comunicat CCOO aquest divendres passat.

En aquest sentit, el sindicat ha traslladat la seva inquietud entorn de la possibilitat que amb els trasllats es produeixi una falta de llocs de treball i de sales de reunions, així com de places d'aparcament i llançadores, de llocs per menjar o màquines expenedores.

Tancament de l'operació

Les dues companyies han assenyalat en diverses ocasions que la seva intenció és tancar els últims serrells pendents de la fusió en el primer trimestre d'aquest any i, en aquest sentit, es preveu que la setmana que ve, abans del Dijous Sant, s'hagi acabat definitivament l'operació, que donarà lloc a la principal companyia de telecomunicacions a Espanya per volum de clients (entorn de 30 milions).

Una vegada liquidats tots els tràmits, Orange i MásMóvil començaran a operar com una sola empresa a Espanya, si bé encara es desconeix el nom comercial de la nova teleco, una cosa que es preveu que es revelarà a l'abril.

Quant a la direcció de la 'joint venture', el conseller delegat de MásMóvil, Meinrad Spenger, serà el conseller delegat de la nova operadora, mentre que el seu homòleg en Orange España, Ludovic Pech, serà el director financer i Jean Fraçois Fallacher, president no executiu d'Orange a Espanya, serà el president de la nova teleco.

Compromisos d'inversió i ocupació

El Govern va autoritzar el passat 12 de març la fusió de les companyies i en la roda de premsa després del Consell de Ministres el titular de Transformació Digital, José Luis Escrivá, va explicar que l'aprovació de l'operació està acompanyada d'un pla industrial "molt ambiciós" i amb una política d'inversions "molt potent" per als propers anys en infraestructures digitals fixes i mòbils.

Si bé no va entrar en massa detalls a causa de la confidencialitat del pla industrial pactat, Escrivá va assenyalar que també conté compromisos de "manteniment d'ocupació suficients".

En aquest sentit, sobre l'impacte de la fusió en l'ocupació, a mitjans del febrer passat Ludovic Pech es va limitar a assenyalar que les sinergies anunciades "se sostenen principalment sobre sinergies industrials i no sobre temes d'ocupació".

'Remeïs' Digi

D'altra banda, l'aprovació de la fusió entre Orange i MásMóvil per part de Brussel·les --anunciada el passat 20 de febrer-- va estar sotmesa a determinades condicions ('remeïs'), les quals ja van ser acordades amb Digi el desembre passat.

L'operadora romanesa va tancar un acord de 120 milions d'euros amb MásMóvil per a l'adquisició d'un total de 60 megahertzs (MHz) d'espai radioelèctric en diferents bandes de freqüència.

Segons va indicar Digi en un comunicat, la companyia va subscriure un contracte de cessió d'espectre relatiu a la transmissió per part de Xfera Móviles (MásMóvil) de les llicències d'espectre de dos blocs de 10 MHz a la banda de 1.800 MHz, uns altres dos de 10 MHz a la banda de 2.100 MHz i 20 MHz a la banda de 3.500 MHz.

Així mateix, Digi va tancar un altre acord amb Orange pel qual aquesta última concedeix a l'operadora romanesa l'opció de celebrar en el futur un "acord de servei d'itinerància nacional" per a la prestació per part d'Orange a Digi d'un servei a l'engròs.

En aquest sentit, el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública ha autoritzat a la nova companyia resultant de la fusió la presa de control sobre les concessions d'espectre radioelèctric que ostenten Orange i MásMóvil.

"Atès que la fusió entre iguals supera els límits de freqüències a utilitzar per un mateix operador o grup empresarial, els anomenats 'spectrum caps', s'aplica el procediment previst a l'article 88.6 del reglament sobre l'ús de domini públic radioelèctric, que dona un termini de cinc mesos a partir del tancament de la transacció, amb possibilitat de pròrroga, a la nova entitat per revertir aquesta situació i adequar els límits de freqüències", va detallar la cartera que dirigeix Escrivá.

Així, el Ministeri de Transformació Digital va matisar que "qualsevol transferència d'aquest espectre excedent", inclosos els 60 MHz destinats a Digi, haurà de ser prèviament aprovada per Transformació Digital.

Orange pot prendre el control

Després de l'aprovació de l'operació per part de la Comissió Europea i del Govern, les activitats conjuntes de les dues empreses es formalitzaran en una 'joint venture' controlada al 50% per Orange i MásMóvil "amb els mateixos drets de governança en l'entitat combinada".

Tanmateix, en la presentació dels resultats d'Orange a Espanya que va tenir lloc a mitjans del febrer passat, Pech va subratllar que l'operadora valora prendre una participació de control després de la fusió amb MásMóvil i adquirir un 1% més de la 'joint venture', fins a assolir el 51%, una possibilitat que està recollida en l'acord subscrit entre les parts el març de 2022.

El directiu va recordar que aquesta opció de prendre una posició de control s'executaria entre 24 i 42 mesos després del tancament de l'operació.