Els economistes de formació Yolanda Bassat i Marc Bonet van desenvolupar part de la seva carrera professional en el departament d'expansió comercial de Mango, en els anys 90, fins que l'any 2000 van fundar Shophunters, una immobiliària que defineixen com a consultora boutique real estigues-te, especialitzada en el segment del retail. Si primer van ser els propietaris de Mango, com empleats del departament d'expansió de la marca de moda, per trobar els millors enclavaments comercials en règim de lloguer i aconseguir que l'ensenya tingués una de les principals xarxes internacional de botigues de moda; amb el seu propi negoci exerceixen la mateixa tasca, però com proveïdors externs per a grans cadenes o centres comercials. El que no els resta fidelització: Fa 18 anys que, Maison du Monde, treballa amb ells, i altres cadenes estatals i internacionals com Hunkemöller o Zwilling. A Shophunters, l'àrea geogràfica està més delimitada -Espanya, Portugal i Andorra-, però continuen prioritzant les zones comercials més freqüentades i els centres comercials, i treballen sota demanda. Per això no són una immobiliària a l'ús.

El 2023, han decidit endinsar-se en el segment de la compravenda, de moment centrant-se a Catalunya i Espanya i, gairebé sempre, acompanyant als compradors, "encara que no estem tancats a res", explica Marc Bonet. Per començar, han tancat un parell d'operacions en parcs comercials de Madrid. Han venut dues naus comercials de 10.000 metres quadrats, per 13,8 milions d'euros, al Parc Oest d'Alcorcón, íntegrament ocupada per la cadena francesa de mobiliari i decoració, Maisons du Monde; i la del Parc Comercial la Devesa, ocupada per aquesta mateixa cadena i per l'empresa líder a Espanya de botigues de productes i alimentació animal Kiwoko. La rendibilitat neta del lloguer d'aquests actius és actualment del 6,6%. Electrodomèstics Bernal, cadena d'electrodomèstics pionera en l'obertura de grans formats de tenda en parcs comercials al mercat espanyol, ha estat la part venedora en ambdós casos. Aquesta nova línia de negoci permetrà que Shophunters pugui diversificar encara més els seus clients.

Amb aquesta transacció i altres del segment de lloguer, en el primer trimestre de l'any, la firma ha efectuat operacions per valor de 16 milions d'euros, i compta amb una cartera de 20.000 m² de locals en venda, en diferents actius situats a Barcelona, Madrid i la Costa del Sol. Des de la seva posada en marxa, la companyia ha firmat més de 1.000 operacions, que sumeixin més de 225.000 m² de botigues, entre Espanya i Portugal.

En aquesta nova divisió de negoci no volen perdre la seva idiosincràsia de consultora boutique, per la qual cosa "jugarem a la lliga de les operacions que van entre 2 i 30 milions d'euros", concreta Bonet. Es tracta d'un segment en el qual són molt presents els family office, moltes vegades per invertir des dels seus patrimonials i després llogar. Shophunters considera que les rendibilitats que es poden oferir estan entre el 6%-7%, si es tracta d'espais arquitectònicament en bon estat i atractives ubicacions. "Estem buscant productes immobiliaris ben estructurats, que siguin actius prèmium i, si és possible, que ja estiguin llogats a marques solvents", afegeix Bonet.

"Queda clar que cada país té les seves característiques comercials i, a Espanya, un bon pla d'expansió per a una marca del retail ha de dissenyar-se com un mix entre ubicacions als principals carrers i els centres comercials", afirma Yolanda Bassat, i ho compara amb Portugal, on el centre comercial és, ara com ara, una prioritat. Amb l'expertise que acumulen actuen com a consultora per a les ensenyes "perquè qualsevol ubicació no és vàlida". "Analitzem el mercat, el pes i la xarxa de botigues de la competència, la demanda que genera el producte o a quin tipus de consumidor va dirigit", concreta.

Yolanda Bassat y Marc Bonet, fundadores y directores de Shophunters
Yolanda Bassat i Marc Bonet, fundadors i directors de Shophunters.

Des de la seva fundació, Shophunters ha negociat l'obertura de tendes de diversa índole, incloent-hi operacions de travel retail en aeroports com els de Madrid i Barcelona, on ha assessorat, entre d'altres, a Burberry i Buff en els concursos convocats per l'operador aeroportuari Aena.

També ha treballat la comercialització de centres comercials que han passat per un procés de reestructuració integral com Maremagnum, Glòries, Ànec Blau o La Farga -en el qual estan immersos actualment-, a la província de Barcelona. "Cada centre ha de buscar la fórmula que més li encaixa per ser rendible", comenta Yolanda Bassat, "perquè amb tants operadors al mercat, l'important és entendre quin és el punt fort de l'espai comercial, en funció de la zona en què es troba, del públic que el visita... per anar a buscar les marques que més encaixen". "No tot funciona pel simple fet de tenir una marca reconeguda", afegeix i especifica que "qui mana és la demanda, el consumidor, que es decanta per un espai comercial o un altre." Només cal fer un repàs pels diversos centres comercials que hi ha en, per exemple, Barcelona i Madrid, per endevinar quin tipus d'usuari els freqüenta i com les característiques d'aquesta demanda n'atreu una ensenya o l'altra o cadena comercial. Per això cada vegada es veuen centres comercials més especialitzats o tematitzats.

Sobre els canvis d'hàbit del consumidor, els fundadors de Shophunters adverteixen que arran de la pandèmia, durant la qual la compra per Internet vaig tenir un enlairament importantíssim, ara el públic torna a la tenda física "si aquesta li aporta alguna experiència complementària". "A la gent li continua agradant anar de compres, però busca un plus, perquè l'entén com una activitat de lleure", manifesta Bassat. En aquest sentit, es refereix als comerços que proporcionen un assessorament complementari, sigui un personal shopper o activitats complementàries, com sessions de pràctiques a les botigues d'esports.