El consorci basc liderat per Sidenor i en el qual també hi participen el govern basc, BBK i Vital ha tancat aquest divendres un principi d'acord amb Trilantic per adquirir un 29,77% de participació a Talgo, segons ha confirmat la Diputació foral d'Àlaba.
Aquesta proposta conjunta va ser presentada dijous passat al fons britànic, que havia donat de termini fins aquest divendres perquè es presentessin ofertes, sense que se n'hagi formalitzat cap altra, malgrat que l'empresa polonesa Pesa i l'índia Jupiter Wagons havien mostrat el seu interès. Des de la presentació d'aquesta oferta s'han intensificat les negociacions entre el consorci basc i Trilantic fins que finalment aquest mateix divendres s'ha assolit un principi d'acord.
Aquest divendres acabava el termini per rebre ofertes
El conseller basc d'Indústria, Mikel Jauregui, valorarà ben aviat en una compareixença a Bilbao aquest principi d'acord sobre el traspàs de part del capital del fabricant espanyol de trens, del qual encara es desconeixen els detalls finals i que, en qualsevol cas, ha de ser notificat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquest principi d'acord s'ha tancat justament el dia en què acabava el termini donat pels accionistes per rebre ofertes. Sidenor ha estat sempre l'opció que han defensat tant el govern espanyol com el basc.
De fet, el govern espanyol ha donat suport a Sidenor des de l'inici de les negociacions com la primera opció per entrar al capital de Talgo i, en aquesta línia, treballa des de fa mesos, especialment el ministre de Transport, Óscar Puente, que defensa la necessitat de mantenir l'espanyolitat de Talgo.
L'acord es produeix després que l'Executiu central hagi frenat al fons públic polonès PFR, propietari del fabricant de material ferroviari Pesa, que tenia intenció de presentar una opa pel 100% de la societat, tal com va comunicar al mercat dissabte passat. Tampoc l'índia Jupiter Wagons, que també havia avançat la seva intenció d'entrar en el fabricant espanyol, no ha presentat la seva oferta.
Dimissions a Talgo
Així mateix, el conseller de Talgo José María Oriol Fabra, vicepresident no executiu amb categoria d'un altre extern, que es va incorporar a la companyia el 1987, ha presentat aquest divendres la seva dimissió "irrevocable" com a membre del consell d'administració de la companyia espanyola "amb efectes immediats", al·legant "motius personals". Oriol Fabra es va incorporar a la companyia fa més de 35 anys i des d'aleshores s'ha involucrat en el grup assumint diferents posicions, entre altres, la de responsable de subcontractació, director financer i director general de diferents filials de Talgo, segons recull el seu currículum al web de Talgo.
Igualment, també ha presentat la seva dimissió a Talgo el també conseller dominical Pedro Manuel del Corro García-Lomas. Dimarts passat, els consellers de Talgo Francisco Javier Bañón i Javier Fernando Olascoaga, ambdós amb categoria de dominicals, també van presentar la seva dimissió "irrevocable" com a membres del consell d'administració de Talgo per la venda de la participació de Pegaso.