Siemens Energy reemplaçarà l'actual conseller delegat de Siemens Gamesa, Jochen Eickholt, i abordarà mesures de reestructuració, que suposaran "ajustaments de plantilla", amb l'objectiu d'afrontar un pla a llarg termini per al creixement rendible del seu negoci eòlic.
En un comunicat, l'energètica alemanya va afirmar que encara no es pot quantificar l'impacte exacte de la reducció de plantilla, ni per països ni per ubicacions, encara que va afegir que, en conjunt, "s'espera que el nombre d'empleats de Siemens Gamesa es mantingui més o menys constant en els propers anys, ja que àrees com el negoci offshore (eòlica marina) continuaran creixent."
Referent a això, la companyia va destacar que l'objectiu és absorbir la major part possible de la reducció de plantilla prevista en les àrees afectades mitjançant recol·locacions en altres àrees. Per la seva part, Eickholt ha comunicat el consell d'administració de Siemens Gamesa que deixarà el seu càrrec el 31 de juliol i abandonarà la companyia el 30 de setembre.
Li succeirà al lloc Vinod Philip l'1 d'agost, que es convertirà així en el quart conseller delegat de la companyia -després de Markus Tacke, Andreas Nauen i el mateix Eickholt- des que es va produir la integració entre Gamesa i la divisió eòlica de Siemens el 2017.
El grup, que va assenyalar que el canvi s'ha produït "de mutu acord entre les parts", va indicar que sota el lideratge de Philip s'integrarà la divisió d'energia eòlica a l'estructura de gestió de Siemens Energy i ell assumirà la responsabilitat operativa. Per la seva part, Eickholt supervisarà que el traspàs es realitzi d'una manera ordenada i fluida durant aquest període de transició.
Més endavant s'anunciarà el successor de Vinod Philip com a director de Funcions Globals -entre les que s'inclouen IT, Compres, Innovació, Logística i Gestió de Projectes. A més, Jochen Eickholt i Vinod Philip ultimaran en les properes setmanes les mesures concretes referents als ajustaments de plantilla, que es negociaran amb els representants dels treballadors en els propers mesos.
El conseller delegat de Siemens Energy, Christian Bruch, va valorar el compromís d'Eickholt "en un període especialment complicat", asseient "els pilars centrals per a la reorganització que urgentment necessitava la companyia i la seva integració" i va recordar que les causes dels problemes de qualitat "no es van produir durant el seu mandat com CEO".
Amb aquests relleus a la cúpula, Siemens Gamesa posarà en marxa importants mesures de reestructuració i de desenvolupament estratègic a llarg termini amb l'objectiu d'assolir un marge operatiu de dos dígits. L'objectiu d'aquestes mesures és assolir el punt d'equilibri ('break-even') el 2026 i tornar a la rendibilitat a partir de llavors.
En eòlica marina se centrarà en Europa i els Estats Units
Per a això, l'empresa va indicar que continuarà activa tant en el negoci 'onshore' com 'offshore' (terrestre). En el cas concret de l'activitat 'onshore' se centrarà principalment en Europa i els Estats Units, mercats que ofereixen un marc regulatori estable i en els quals Siemens Gamesa pot satisfer de forma òptima i rendible les necessitats dels seus clients. A més, s'atendran altres mercats locals només si té sentit des del punt de vista econòmic en cada cas específic.
En el cas de l'àrea d'eòlica terrestre s'adaptaran a aquesta nova situació i la tasca més important continuarà sent l'augment de la capacitat de producció, que actualment segueix endavant segons el previst en les plantes de Cuxhaven (Alemanya), Aalborg (Dinamarca) i Le Havre (França). L'activitat de serveis es mantindrà com un pilar important.
Igualment, amb l'objectiu d'augmentar la presència en l'àrea de manteniment de turbines terrestres, es combinaran les responsabilitats del negoci onshore i de serveis. Siemens Energy va considerar que aquest enfocament integral s'ha aplicat amb èxit en altres àrees de negoci del grup en els últims anys i que el nou model organitzatiu ajudarà "a reduir els nivells jeràrquics i regularà les responsabilitats de forma més clara".
Guanys de 108 milions de Siemens Energy en el segon trimestre
L'energètica germànica adopta aquestes mesures després de presentar uns guanys de 108 milions d'euros en el seu segon trimestre fiscal, davant les pèrdues de 189 milions d'euros en el mateix període de l'exercici anterior. No obstant això, Siemens Gamesa continua sent el gran taló d'Aquil·les per al grup, sumant en aquest trimestre unes pèrdues de 365 milions d'euros i amb una previsió d'uns 'números vermells' de 2.000 milions d'euros en el total d'aquest exercici.
Els problemes arrossegats per Siemens Gamesa van portar a Siemens Energy a sol·licitar ajuda financera a l'Estat alemany, que va avalar al grup amb 7.500 milions d'un import total de 12.000 milions de garanties. dels quals 11.000 milions d'euros es proporcionaran a la companyia a través d'un consorci de bancs, després d'anunciar unes pèrdues rècord de 4.588 milions d'euros al seu exercici fiscal 2023, llastada principalment per la seva filial eòlica.
L'any passat les pèrdues netes de la filial espanyola de Siemens Energy ja van ascendir a 4.347 milions d'euros. Sorgida el 2017 de la integració de Gamesa amb el negoci eòlic de Siemens, la companyia, des que el 2020 el grup alemany va prendre el control total de l'empresa, després d'adquirir la seva participació del 8% a Iberdrola, ha vist com a exercici rere exercici s'han succeït els 'números vermells'.
Així, a l'exercici 2020 va registrar unes pèrdues de 918 milions d'euros, uns altres 626 milions d'euros el 2021 i 937 milions d'euros l'any 2022. A més, el govern espanyol ja va anunciar l'any passat que estava treballant en una possible línia d'avals bancaris per a nous contractes de Siemens Gamesa a l'exterior, amb la cobertura de CESCE per compte de l'Estat.