Siemens Gamesa continua sumant problemes. La companyia eòlica ha cancel·lat el seu pla per construir la que anava a ser la seva primera fàbrica de pales per a turbines eòliques marines (offshore) als Estats Units. Es tracta d'un projecte per al qual preveia invertir uns 200 milions de dòlars (187 milions d'euros).
Fonts de la companyia consultades per Europa Press van indicar que la suspensió dels plans per construir i operar la planta s'ha produït "en no poder complir-se les fites de desenvolupament per establir la instal·lació". La cancel·lació d'aquest projecte arriba en un moment convuls per a l'empresa propietat de Siemens Energy, del futur del qual depenen 5.000 treballadors a Espanya.
La mala situació econòmica de la multinacional, especialment pels errors comesos en la fabricació dels aerogeneradors, podria fer desaparèixer la històrica marca Gamesa al país. Pròximament, es donaran a conèixer les intencions de la matriu, que presentarà el seu nou pla estratègic el 21 de novembre.
La construcció de la fàbrica als EUA va ser anunciada fa dos anys i anava a ser aixecat a la terminal marítima de Portsmouth, a Virgínia. El projecte estava molt vinculat a la comanda del fabricant per al subministrament dels aerogeneradors del macroprojecte Coastal Virginia de Dominion Energy, de 2,64 gigawatts (GW) de potència.
L'eòlica marina en crisi
La planta de pales era el primer pas per convertir la terminal marítima de Portsmouth en un hub d'energia eòlica marina. A més, Siemens Gamesa considerava analitzar opcions per ampliar la fàbrica en un futur si aconseguia nous projectes a Virgínia.
El sector de l'eòlica marina està patint un fort impacte per l'augment dels costos, la inflació i els retards amb els proveïdors, posant contra les cordes diversos projectes als Estats Units. De fet, la danesa Orsted va anunciar recentment el cessament del desenvolupament de dos projectes d'eòlica marina, els d'Ocean Wind 1 i 2, en aigües de Nova Jersey.
També Avangrid, la filial d'Iberdrola, va rescindir l'acord de compra d'energia (PPA, per les seves sigles en anglès) per al seu projecte d'eòlica marina Park City Wind, en considerar que les condicions pactades no garantien la seva viabilitat econòmica. Anteriorment, Iberdrola també havia rescindit el contracte de compravenda d'energia vinculada al seu projecte d'eòlica marina Commonwealth Wind, de 1.200 (MW) per les mateixes raons d'una difícil viabilitat econòmica en les condicions.