Silicius vol guanyar mida per la via de les fusions i adquisicions. L'empresa gestionada per Mazabi està oberta a explorar aliances i integracions amb altres societats immobiliàries per augmentar la seva dimensió en un moment en què la compra d'actius de forma directa és més difícil per l'encariment del crèdit.
"Estem parlant amb altres socimis per fer una cosa més gran, però de moment no ha sorgit res", reconeix Juan Díaz de Bustamante, director general. "Ens sentim més còmodes amb aquelles controlades directament per famílies, perquè ens hi entenem millor que amb les que compten amb gestors professionals," afegeix. Una socimi és una societat immobiliària cotitzada d'actius de lloguer que compta amb una fiscalitat particular.
Silicius disposa actualment d'una cartera de 39 actius amb un valor de 600 milions d'euros, si bé els seus plans a mitjà termini impliquen arribar a una cartera d'immobles per 1.000 milions d'euros i passar de cotitzar en el BME Growth al Mercat Continu per guanyar liquiditat. L'augment dels tipus d'interès, tanmateix, ha alentit les seves operacions d'inversió. "No estem invertint perquè no estem trobant oportunitats al mercat malgrat que la nostra estratègia és a llarg termini", assenyala Díaz de Bustamante.
Accionariat repartit
Silicius està participada en un 24,17% per la societat El Arverjal, el family office de la família Mencós Valdés. Atalaia Inversions Financeres, un grup que agrupa accionistes bascos, controla el 18,9% del capital, mentre que Merlin Properties posseeix un 17,9%. Finalment, entre els grans accionistes figura Unicaja, amb el 9,9% de les accions. El 30% del capital restant està en mans d'una seixantena de grups familiars. La socimi és gestionada per Mazabi, la firma que presideix Vicente Gómez de la Cruz i el conseller delegat de la qual és Juan Antonio Gutiérrez.
Silicius va tancar el passat exercici amb uns ingressos de 40 milions d'euros, un 39% més que el 2021. La devaluació comptable dels seus actius en un escenari d'augment dels tipus d'interès van provocar una caiguda del seu benefici del 73%, fins a 14,74 milions d'euros. En el primer semestre d'aquest exercici, la socimi ha vist com els ingressos s'incrementaven un 4,3% i reportava números vermells per 10,3 milions d'euros.
En paral·lel a la recerca d'oportunitats per accelerar el seu creixement, la societat està immersa en un pla de desinversions per valor de cent milions d'euros amb l'objectiu de portar el seu endeutament fins als 200 milions d'euros. "Comptem amb més de quaranta contractes de finançament i una de les nostres assignatures pendents és reestructurar tot aquest deute en un sol contracte per fer-ho més operatiu, però preferim negociar-lo amb els bancs quan acabi el cicle a l'alça i s'estabilitzin els tipus d'interès", explica Díaz de Bustamante. A tancament del segon trimestre, Silicius tenia un endeutament del 36% sobre el valor dels seus actius.
"La inversió s'ha parat en sec; no veig un entorn propici per invertir fins a la segona meitat de l'any que ve", assenyala Juan Díaz de Bustamante
Entre les desinversions realitzades durant aquest exercici es troba una superfície de 10.000 metres quadrats llogada a Leroy Merlin al Parc Comercial de Nassica (Getafe), un immoble arrendat a Eroski a Sant Sebastià i un actiu en Parc Oest Alcorcón.
Hotels i oficines són els actius pels quals més interès té la socimi actualment, segons explica el seu director general. "Si trobes unes oficines a un preu atractiu amb possibilitat de canviar el seu ús a residencial et pot sortir una operació d'inversió rodona", assenyala. A la seva cartera de 39 actius, el sector hoteler compta amb un pes del 30%, igual que els centres comercials, que també representen el 30%, locals comercials en ciutats representen el 20% i les oficines, al voltant del 17%.
Entre els actius del grup destaca l'Hotel-Teatre Albeniz de Madrid, l'hotel Cala Diumenges a Mallorca, el parc empresarial Square Garden a Rivas Vaciamadrid i tres centres comercials (Múrcia, Reus i Cadis), a més d'un edifici d'oficines en el número 123 del carrer Velázquez de Madrid.
"La inversió s'ha parat en sec; no veig un entorn propici per invertir fins a la segona meitat de l'any que ve, encara que el maig o el juny puguem veure ja operacions interessants," conclou Díaz de Bustamante.