El Sindicat de Treballadors (STR), que ostenta la representació majoritària entre els treballadors del grup Cepsa, ha expressat la seva "profunda preocupació" per la possible "paralització o trasllat d'inversions" de l'empresa a Andalusia davant del gravamen a les grans energètiques. Així ho ha indicat en un comunicat després de conèixer les "actuals notícies" que s'han generat entorn dels projectes vinculats al projecte de la Vall de l'Hidrogen Verd a les províncies de Huelva i Cadis. El sindicat recorda, a més, que "aquest escenari ha estat advertit" per STR, que lamenta que "ara es fa realitat en el grup Cepsa".

"La inversió en la indústria petroquímica nacional és fonamental i vertebradora de la de moltes regions del país, així com de milers de famílies que veuen amb preocupació i sorpresa com l'estabilitat dels seus llocs de treball, directes i indirectes, que genera el sector pugui estar en perill per decisions polítiques o fiscals que van en contra de l'estabilitat de la indústria, amenaçant de traslladar inversions i llocs de treball a altres països", assenyala el comunicat. STR avisa que seguirà "molt de prop l'evolució d'aquests esdeveniments" i exigeix "un diàleg dels de dalt perquè tinguin en compte als de baix", així com perquè "aturin la realitat de la situació laboral i econòmica nacional, revertint decisions preses a la lleugera". Aquestes decisions, afirma el sindicat, "afectaran milers de famílies a tot el territori nacional". Per això, insisteix en la necessitat d'una reflexió per "evitar una tendència destructiva d'ocupació estable i de qualitat".

Paralització de projectes

En concret, aquest divendres Cepsa va anunciar que se sumava a Repsol i que acordava congelar una inversió per valor de 3.000 milions d'euros lligada a l'energia verda a Espanya, fins que el govern espanyol aclareixi què passarà amb el gravamen a les empreses energètiques que pretén convertir en un impost i fer-ho permanent. "Cepsa està valorant l'impacte que pot tenir un increment de la seva fiscalitat si s'aprova un nou impost permanent. Si això es materialitza, provocaria un efecte molt rellevant sobre la rendibilitat dels projectes d'hidrogen, per la qual cosa hauríem d'alentir les inversions previstes a Espanya i donar prioritat a projectes d'hidrogen verd en altres països que, inicialment, teníem planificats en una expansió internacional per a una segona fase del pla estratègic Positive Motion. La nostra transformació en marxa és irreversible per aconseguir que més de la meitat del nostre benefici provingui d'activitats sostenibles el 2030", van assenyalar fonts de Cepsa.

Repsol ha encapçalat una forta protesta contra el gravamen a les empreses energètiques que el govern espanyol va implantar fa dos anys amb caràcter temporal i que pretenia obtenir més de 5.000 milions de les empreses energètiques -petrolieres, elèctriques, gasistes-. Una protesta que se secunda no només des d'altres empreses energètiques, sinó també de la banca. L'Executiu de Sánchez pretén convertir ambdós gravàmens en impostos i, per tant, fer permanent, amb una forta pressió per part de Sumar, soci de govern de coalició.