El Sindicat de Treballadors (STR) ha enviat una carta al president de la Generalitat, Salvador Illa, en la qual li demana que intervingui davant del govern espanyol perquè reconsideri la voluntat de fer permanent l'impost a les energètiques. En la missiva, firmada pel secretari d'organització, Toni Carmona, el sindicat ha mostrat "la seva profunda preocupació" davant de l'anunci de Repsol de traslladar a Portugal dues inversions previstes a Tarragona com a resposta a aquest impost.
Carmona ha advertit que "aquesta situació tindria conseqüències devastadores" per als treballadors directes de Repsol i el teixit industrial català, ja que, textualment, també afectaria treballadors indirectes. "Com bé sap, la possible pèrdua d'aquesta inversió no només suposaria un cop molt dur per a les treballadores i treballadors de Repsol, sinó que també tindria conseqüències devastadores per al teixit industrial de Catalunya i de tot l'Estat. L'afectació directa es traslladaria tant als llocs de treball de la companyia com als nombrosos llocs de treball indirectes que depenen de l'activitat industrial d'aquesta empresa", ha apuntat el secretari d'organització.
Aposta pels llocs de treball "estables i de qualitat"
A la carta, Carmona ha recordat que "aquest clima d'inseguretat jurídica que s'està generant amb aquest impost contravé les recomanacions de la Unió Europea i està creant un entorn desfavorable per a les inversions, el que afecta greument la competitivitat del país i posa en risc el futur industrial de regions tan estratègiques com la nostra." I ha agregat que "és necessari comptar amb una política industrial clara que asseguri un marc fiscal estable, competitiu i atractiu per a les inversions, i que fomenti la creació de llocs de treball estables i de qualitat. Per això, li sol·licitem que intercedeixi davant del govern central perquè reconsideri l'aplicació d'aquest impost extraordinari i, al seu lloc, s'impulsin polítiques que permetin mantenir i atreure inversions de futur Catalunya".
Amb tot, el Sindicat de Treballadors ha fet una crida a totes les parts implicades i ha assenyalat que "confiem en la seva sensibilitat cap a la situació que travessen les treballadores i treballadors afectats, i li demanem que utilitzi els seus bons oficis per promoure un diàleg constructiu entre les administracions i les empreses, amb l'objectiu de garantir un futur industrial sòlid i prometedor per al nostre territori".
'Impuestazo' a les energètiques
El gravamen extra, aprovat el 2022 pel govern de Pedro Sánchez, quedarà perpetuat dimecres vinent si el Congrés no aprova una esmena que el corregeixi o s'ampliï el termini d'esmenes. Va ser implantat per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna mentre augmentaven els seus ingressos les energètiques, que van recórrer per inconstitucional la mesura.
A dies que venci el termini d'esmenes en el Congrés, Repsol ha avisat que cancel·larà la inversió de 1.100 milions a Tarragona per a l'ecoplanta i el seu electrolitzador d'hidrogen verd més gran si el gravamen segueix dempeus.