El Sindicat de Treballadors (STR), reconegut per la seva progressiva entrada en el sector de la indústria química i farmacèutica, ha aconseguit veu i vot dins del grup Grifols. L'STR ha obtingut, per primera vegada, representació al comitè d'empresa del centre de producció que el fabricant d'hemoderivats té a Parets del Vallès (Barcelona), i que és la planta referent del grup a Espanya, amb 1.466 empleats. Després de les eleccions sindicals, celebrades aquesta setmana, STR té dos dels 23 llocs de representació sindical. En el mateix comitè, la CGT té 8 delegats, seguida de CCOO i UGT, amb 5 cadascun, i 3 pertanyen a l'USO.

Els dos delegats compromesos amb la candidatura del sindicat STR, formada per nou treballadors, arriben al comitè amb una reivindicació bàsica: establir un conveni d'empresa. Actualment, el grup s'acull al conveni general de la indústria química, però s'han afegit alguns pactes específics per al conjunt dels treballadors. Ara, per a l'STR, l'objectiu és "establir un conveni propi per tal d'actualitzar aquests pactes i assolir acords més adequats a la realitat dels treballadors i de l'empresa", explica Jordi Margalef, secretari de comunicació de l'STR. 

Maximitzar la producció

Dins d'aquests pactes, darrerament, han saltat les alarmes dels treballadors de Parets quan la direcció de la companyia ha volgut "imposar jornades de treball durant els 365 dies de l'any". Aquesta mesura, que afectaria greument les condicions de vida dels empleats de producció, segons l'STR, ha estat rebutjada rotundament per la plantilla i el comitè d'empresa. "L'eliminació dels descansos pactats, especialment en períodes clau com el mes d'agost i les festes de Nadal, és inacceptable", argumenten des del sindicat.

Per aquesta raó, en les darreres setmanes, amb el lema Les vacances no es negocien, el comitè d'empresa ha dut a terme diverses actuacions. Entre elles, la plantilla ha protestat davant de les instal·lacions per defensar el que reivindiquen com "drets bàsics, que l'empresa busca eliminar sense oferir cap mena de compensació". Per al sindicat STR, aquestes mobilitzacions són una resposta contundent a una proposta que busca maximitzar la producció a costa del benestar de la plantilla i defensen un dret bàsic: el respecte als períodes de descans, fonamentals per a la conciliació i la salut laboral.

“L'entrada de l'STR a Grifols no només representa un pas important per al nostre sindicat, sinó que també és un reflex del creixement ininterromput que estem experimentant a la indústria espanyola; i reforça la presència de l'STR en el sector farmacèutic i tecnològic hospitalari", ha manifestat Margalef.

Jubilació anticipada i jornada de 37,5 hores

La representativitat de l'STR en el sector petroquímic, químic, farmacèutic i hospitalari té darrere diverses reivindicacions. El Sindicat de Treballadors fa anys que fa bandera de la necessitat que els treballadors dels complexos petroquímics -amb especial incidència al que hi ha a Tarragona- tinguin dret a l'anomenat coeficient reductor de l'edat de jubilació. Es tracta d'una figura prevista a l'ordenament legal que permet avançar l'edat de jubilació en aquells sectors on les tasques que fan els seus treballadors estan sotmeses a circumstàncies de toxicitat i penositat. Sectors com la mineria, entre d'altres, ja tenen reconegut aquest dret que s'aplica a partir dels 52 anys. La campanya de l'STR per avançar la jubilació dels treballadors del sector petroquímic va començar el 2022.

El sindicat també reivindica la reducció de jornada a 37,5 hores i reclamen mesures reals per incrementar la productivitat, que passen per formació, incentius, benestar laboral i polítiques de conciliació. 

A més, entre les seves lluites, darrerament, ha estat un sindicat molt actiu contra la proposta del govern espanyol de fer permanent l'impost a les companyies energètiques. Com a un dels sindicats amb més presència a la petroquímica de Tarragona, i davant de l'avís que va llançar Repsol sobre la paralització d'una de les seves més importants inversions a Catalunya, el sindicat STR va iniciar una ronda de contactes amb els partits polítics per reclamar que s'aturés l'aprovació d'aquest impost sobre els beneficis de les empreses energètiques.