Els sindicats majoritaris del sector financer, Comissions Obreres i UGT, han enviat una carta conjunta a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, alertant l'organisme dels riscos de l'opa del BBVA sobre el Sabadell. Principalment en quatre àrees: l'ocupació, la disponibilitat de crèdit, la concentració bancària i les implicacions econòmiques que tindria per al país. En la missiva, que es dirigeix a la presidenta de la institució, Cani Fernández, s'assegura que hi ha en risc més de 10.500 llocs de treball, si tira endavant l'opa i després, hi ha fusió. O fins i tot si no hi ha fusió, ja que el BBVA ja ha confirmat que hi haurà un ERO passi el que passi. I demanen que l'aturi.

L'autorització de la CNMC és clau en aquesta operació i el mateix BBVA ha reconegut que és qui l'hi pot posar més difícil. Si bé, ja hi ha quatre grans bancs que es reparteix el 70% de la quota de mercat a Espanya i si en desapareix un, es reduiria a tres o fins i tot dos, cosa que està generant molta preocupació en el conjunt de la societat. De fet, hi ha hagut queixes de diferents polítics, però també de clients i treballadors.

En aquest context, CCOO i UGT han fet una anàlisi de com impactaria aquesta operació en l'ocupació i determinen que hi hauria una possible reducció "significativa" com a resultat de la fusió. "S'estima una pèrdua d'entre 7.685 i 10.567 llocs de treball, així com el tancament d'entre 589 i 883 oficines a nivell nacional, amb un impacte especial a Catalunya, Comunitat Valenciana, Astúries i Galícia on el Banc Sabadell té una forta presència", apunten.

"Aquesta fusió produiria la destrucció d'un gran nombre de llocs de treball en ambdues companyies. A més, la reducció de la capacitat de les empreses i autònoms per accedir al crèdit suposaria la destrucció d'ocupació a múltiples sectors, no només en banca. És aquesta preocupació la que motiva que tots dos sindicats vulguem traslladar la nostra inquietud perquè aquesta operació destrueixi un gran nombre de llocs de treball, tant del sector bancari com el vinculat a la petita i mitjana empresa, sobretot catalana, però també de la resta de l'Estat", afegeixen.

D'acord amb aquesta anàlisi, projecten també una reducció del 8% en la disponibilitat de crèdit, cosa que es tradueix en una disminució de més de 54.000 milions d'euros en préstecs. Aquesta reducció afectaria particularment les pimes, autònoms i les famílies treballadores, "comprometent la viabilitat i competitivitat de moltes empreses, i els llocs de treball associats".

Les pimes i autònoms, que depenen del crèdit com a "oxigen" per a les seves operacions, enfrontarien un augment en els costos empresarials a causa de la menor oferta de finançament, afirmen.

D'altra banda, els sindicats adverteixen que la fusió augmentaria la concentració bancària a Espanya, i situaria el país per sobre de la mitjana europea. Els dos principals bancs, CaixaBank i la nova entitat resultant BBVA-Banc Sabadell, controlarien el 73,7% de les oficines bancàries, reduint la competència al mercat i afectant negativament els consumidors “amb pitjors preus i serveis financers, menor remuneració de dipòsits i un augment de les comissions", asseguren.

Això, a més, comportaria un empitjorament del servei bancari a clients i un augment de l'exclusió financera, principalment en persones grans i en habitants de l'anomenada Espanya buidada, continuen.

Així mateix, creuen que "més enllà dels efectes financers, l'opa tindria implicacions socials importants, debilitant el teixit social i econòmic, especialment en territoris com Catalunya".

Amb tot, conclouen que la reducció de llocs de treball i la concentració bancària més gran "podrien perjudicar la dinàmica empresarial i l'orientació cap als interessos de les empreses locals".

Finalment, els sindicats sol·liciten que es facin els passos necessaris, inclosa la denegació de la fusió, "atesa la gravetat de la situació que exposem". Només d'aquesta manera, es podran mantenir els nivells d'ocupació i es podrà assegurar una competència efectiva al mercat bancari.