La banca ha ja començat a presentar els resultats del conjunt del 2024, un any en què BBVA va obtenir un resultat mai abans assolit, de 10.000 milions d'euros (un 25% més); CaixaBank es va anotar el millor any de la seva història en guanyar 5.787 milions (un 20% més que l'any anterior) i Bankinter va guanyar la xifra rècord de 945 milions (un 13% més).

Unicaja presentarà els seus comptes al mercat aquest dimarts dia 4, el Santander el dimecres 5 i el Sabadell, el divendres 7. Però els analistes ja avancen que també aquestes tres entitats tindran resultats històrics. De Unicaja s'esperen 575 milions, el doble que l'any anterior. Del Santander, un benefici de 12.000 milions (un 10% més) i del Sabadell, uns altres 1.800 milions (un 35% més).

Per tot això, un dels sindicats majoritaris del sector financer considera que aquests beneficis no han de redundar únicament en un repartiment de dividends més gran, sinó també a contribuir "a millorar les condicions laborals de la plantilla", ja que són el principal artífex d'aquests resultats. A més de revertir-los en la societat a través del compliment del final social del sector financer i el manteniment de l'impost extraordinari a la banca, assenyalen des de CCOO.

CCOO demana de reforçar plantilles després de les retallades de les últimes dècades

 

Comissions Obreres defensa que els beneficis històrics de l'any 2024 han estat possibles "gràcies a l'esforç i la professionalitat de les treballadores i treballadors del sector, que l'any passat han vist renovats els seus respectius Convenis Col·lectius després de mesos de negociació, pressió, mobilitzacions i vagues, però que encara han d'avançar en altres qüestions que contribueixin a la millora de les seves condicions laborals".

Principalment, CCOO demanda les entitats del sector financer que emprenguin "plans ambiciosos de creació d'ocupació", després de les retallades de les últimes dècades, primer per superar la crisi financera i després, pels efectes de la digitalització. Igualment, demana que s'avanci en una reducció del temps de treball conforme amb la reducció de jornada pactada entre govern i sindicats.

També que s'avanci en l'objectivació de la retribució variable i a l'establiment d'unes carreres professionals "veritablement motivadores", i tot això per aconseguir una millora del clima laboral que faci del model de relacions laborals del sector un model sostenible en el qual se superin "l'excés de tasques i càrregues de treball, els objectius inabastables, l'increment exponencial de les exigències formatives, el perill de violència externa i la pressió comercial dels superiors", indica el sindicat en un comunicat que firma Javier de Dios, responsable del sector financer.

CCOO sosté que un sector financer solvent és essencial per a la bona marxa de l'economia, "però també ho és que les seves entitats continuïn contribuint de manera activa al compliment del seu final social de finançament de l'economia real, així com a la reversió a la societat d'una part dels seus beneficis a través del manteniment de l'impost extraordinari a la banca, un impost que, des de la seva creació, ha demostrat que no és obstacle per captar inversions ni generar excel·lents beneficis al sector", assegura.