Els sindicats han anunciat concentracions en algunes botigues d'Inditex per al proper 22 de març després dels resultats rècord assolits per la multinacional tèxtil. CCOO i UGT han convocat mobilitzacions a Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga, València, Bilbao, Las Palmas i Vigo per reivindicar que els beneficis aconseguits el 2023 repercuteixin en tota la plantilla de la companyia propietària de Zara.
"El grup Inditex ha declarat uns beneficis de 5.381 milions, la qual cosa suposa un 30% més respecte a l'exercici anterior, i CCOO entén que això ha de revertir a la plantilla, que és qui ho ha fet possible", destaquen des del sindicat. En aquest sentit, ha impulsat la creació de diverses taules de negociació estatals per a la millora de les condicions laborals de tota la plantilla a tots els territoris.
Si bé destaquen haver aconseguit l'equiparació en tot el grup dels salaris, el sistema de comissions o els ajuts socials, adverteixen que volen "continuar homologant" a través de les esmentades taules. Així, reclamen avançar en temes com ara prejubilacions, reduccions de jornada, augments de vacances o plus d'antiguitat, entre altres coses.
"La falta d'avenços en les negociacions, malgrat els beneficis rècord que ha obtingut el grup Inditex, ha abocat CCOO a la convocatòria de mobilitzacions el proper 22 de març (...) Per CCOO és fonamental establir marcs de negociació on es defensin els interessos de totes les plantilles del Grup Inditex a tots els territoris", ha assenyalat el sindicat.
Per la seva part, des d'UGT expliquen que el passat 22 de febrer, Inditex es va reunir per obrir un procés de negociació sobre la maduresa i l'experiència de les plantilles de les botigues a tot Espanya. "Seria per parlar de mesures concretes on es prioritzarà l'experiència en l'empresa i es negociaran mesures d'adaptació de lloc i reducció de jornada, cobrant el mateix, per a les plantilles amb edat avançada", assenyala l'organització.
En aquest sentit, apunten que Inditex "només vol parlar d'una prima de vinculació, que prioritzaria l'experiència de la plantilla que té una antiguitat molt elevada, que no concreta, però s'intueix que seria a partir dels 20 o 25 anys d'antiguitat, que suposa una afectació de poc més d'un 5% de la plantilla. Alhora, ens veten de parlar d'altres punts si volem parlar d'aquests dos".
Així mateix, UGT critica "el retard intencionat per part d'Inditex" per complir els compromisos de negociació acordats en el pla d'igualtat firmat el juliol de l'any passat. En aquest pla es va acordar que per a l'inici del 2024 hi hauria un acord quant a consolidació d'hores per als contractes a temps parcial, reduir la contractació a temps parcial i augmentar el nombre d'hores de contracte, així com un nombre mínim de caps de setmana lliures a l'any.
"Inditex no vol arribar a cap acord després de comprometre-s'hi per escrit; fa propostes ridícules que condemnen les plantilles a continuar sense lliurar caps de setmana i amb contractes d'hores molt baixos amb jornades irregulars que no permeten tenir un salari digne i que suposen una xacra", denuncia el sindicat.
D'aquesta manera, els sindicats anuncien que dimarts vinent, 19 de març, es mantindrà una altra reunió amb l'empresa per provar d'arribar a acords en els processos de negociació que mantenen oberts i amb les concentracions a les botigues actives per a divendres que ve.
Gràcies als beneficis rècord, la companyia que dirigeix Óscar García Maceiras i que presideix Marta Ortega, ha elevat el dividend un 28%, fins als 1,54 euros per acció. "Ens alegrem molt que això sigui així i tant de bo passi cada any i sempre tingui grans beneficis, però no podem tolerar que l'excusa per parlar del que realment volen les plantilles sigui una qüestió de pressupostos. L'únic que demanem és que les botigues del grup tinguin unes condicions dignes", conclou UGT.