El comitè d’empresa de Roca Sanitario, del conglomerat Roca Group, ha reiterat el seu rebuig al pla d’acomiadaments i ha rebutjat la proposta del pla de prejubilacions i baixes incentivades que la direcció ha presentat aquest dijous per aplicar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) a 168 persones de la planta de Gavà, que va anunciar fa unes setmanes. La proposta econòmica que la companyia ha posat sobre la taula i que els sindicats consideren “absolutament insuficient” ofereix un 85% del salari net, amb una revalorització del 0,5% anual. Els sindicats reiteren que les baixes han de ser voluntàries i asseguren que, atesa la piràmide d’edat dels treballadors que estan a la línia de producció, la proposta de la direcció no garantirà el poder adquisició de les persones que sí que vulguin acollir-s'hi.
Els representants de la plantilla de Gavà, formada per unes 700 persones, han transmès que ho veuen inviable, però l’empresa ha comentat que ara mateix “no es troba en condicions de plantejar una altra proposta, però que ho valorarà”, i ha instat al comitè seguir les negociacions, segons fonts de CCOO. Roca Group ha plantejat els acomiadaments del 24% de la plantilla a causa del descens de les vendes i l'increment dels costos energètics del darrer any, i davant les incertes perspectives per al 2023.
La companyia vol prescindir de personal a les línies de fabricació de porcellana sanitària (56 persones) una de les més afectades per l'increment dels preus energètics perquè el procés de producció es fa amb forns de gas; també prescindirà de personal a la fabricació d'accessoris, mobles i mampares (48 persones); la fabricació de banyeres acríliques (13 persones) i unes altres 22 persones del magatzem. A més d'algunes baixes en fabricació d’aixeteria, gestió i qualitat i manteniment.
Segons fonts sindicals, tampoc s’ajusta a la realitat de la planta de Gavà i l’estructura de la seva plantilla, l’exigència de l’empresa de limitar l’accés al pla de prejubilacions a les persones que portin més de 20 anys treballant a Roca Sanitario. El comitè argumenta que els empleats d’algunes de les àrees on es vol aplicar l’expedient es van incorporar a les instal·lacions de Gavà provinents d’altres factories que el grup va remodelar en el seu moment i que, per tant, no acumulen l’antiguitat exigida.
Entre la resta de demandes dels sindicats també s’inclou que Roca obri la porta a possibles reubicacions de personal dins de la mateixa planta -perquè el conveni d'empresa inclou la mobilitat funcional-, conscients que no hi ha opció a oferir trasllats perquè Gavà és l’únic centre on es fabrica aixeteria i pràcticament l’únic que elabora porcellana, ja que el grup la té centralitzada a Gavà i a una planta de Burgos, on fabrica la marca Cerámicas Gala.
En la reunió negociadora d’aquest dijous, la direcció de Roca Sanitario ha reiterat que el grup vol mantenir a Gavà l'activitat del negoci de porcellana sanitària, aixetes, logística i fer-ne “un centre tecnològic mundial, com a referent d'innovació, tecnologia i sostenibilitat de darrera generació, dotant la planta -la més antiga del grup- d'infraestructures avançades”, segons han informat els sindicats.