Els treballadors del Banc Santander sortiran al carrer aquest dijous per exigir que la pujada salarial del 4,5% pactada entre la patronal bancària AEB i els sindicats arribi a tota la plantilla. Algunes entitats com BBVA, Sabadell, Bankinter o Banca March ja han fet millores sobre l'acord que es va assolir el novembre perquè puguin beneficiar-se el màxim nombre de treballadors de l'esmentada pujada, que aplica des d'aquest mes de gener. Però no ha estat el cas del Santander.
Per aquesta raó CCOO, el sindicat majoritari de l'entitat, ha convocat concentracions davant oficines i seus del Santander a Barcelona, Madrid, Sevilla, Bilbao i la Corunya, entre les 12 i les 13 hores de dijous. El seu objectiu és mostrar "rebuig" de la decisió que ha pres l'entitat d'aplicar la clàusula de compensació i absorció, la qual cosa fa que la pujada salarial del 4,5% no arribi a gran part de la plantilla. En concret, es queda fora el 60%, que són els que cobren complements.
Santander va ser de les primeres entitats en comunicar als seus treballadors que sí aplicarà la clàusula de compensació i absorció. Altres, com BBVA, Sabadell, Bankinter o Banca March han pres altres camins. O no l'han aplicat, o fins i tot aplicant-la han garantit una pujada salarial mínima als empleats. Algunes fins i tot han decidit abonar una paga extra per compensar la inflació. Per això, CCOO va enviar una carta a la presidenta del Santander, Ana Botín, el mes de desembre passat on s'instava la banquera a reconsiderar la decisió i no aplicar l'esmentada clàusula.
Però el banc ha respost al sindicat que manté la seva actitud i que no hi haurà una millora extra, de manera que el sindicat ha decidit sortir a protestar al carrer. En un comunicat, expressa que el Santander, "entitat amb un benefici atribuït de 7.316 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, i líder del sector bancari, és l'única entitat que no garantirà que la pujada salarial sigui real i efectiva per a tota la plantilla en aplicar la clàusula general de compensació i absorció, negant a gran part de la plantilla l'aplicació d'aquesta mesura extraordinària que té per objectiu pal·liar la desorbitada inflació".
CCOO insta tota la plantilla i la resta d'organitzacions sindicals a mostrar el seu suport anant presencialment a les concentracions del dijous 12; el que sí ha fet Santander és comunicar altres millores que beneficien alguns treballadors que no es regeixen pel conveni col·lectiu de banca, en concret per a aquells que si salari és igual o inferior a 40.000 euros, en aquest cas el banc càntabre ha decidit abonar una paga extra de 1.300 euros.
Les millores de BBVA, Sabadell i Bankinter
Bankinter, tanmateix, sí ha fet millores sobre l'acord pactat entre l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i els sindicats perquè la pujada salarial del 4,5% arribi a tota la plantilla. D'una banda, l'entitat ha eliminat la clàusula de compensació i absorció perquè tots els seus empleats puguin beneficiar-se de l'acord i no quedin fora els qui cobren complements, que són la majoria.
Però a més, l'entitat que dirigeix María Dolores Dancausa ha decidit estendre aquesta pujada als que no es regeixen pel conveni col·lectiu de banca, de manera que també aplicarà als empleats de consultoria, contact center i d'altres àrees. Així mateix, l'entitat abonarà una paga extra de 1.000 euros a cada treballador.
Sabadell sí aplicarà la clàusula d'absorció i compensació, però ha garantit als seus treballadors que tindran un increment mínim de 600 euros cobrin o no complements salarials. I al seu torn, ha fet millores a les aportacions al pla de pensions; Mentre que BBVA ha garantit que la pujada sigui d'almenys el 2,5%, el que farà que la seva nòmina s'incrementi aquest any en uns 1.000 euros com a mínim.
Així mateix, el banc que presideix Carlos Torres ha elevat les aportacions al pla de pensions en gairebé 300 euros i està oferint beneficis per als préstecs a tipus fix dels empleats.; Banca March, que també pertany a AEB, ha decidit no aplicar la clàusula d'absorció i a més, incrementar un 4% el salari d'altres conceptes de la nòmina que no són el salari base.
A més dels bancs d'AEB, també les caixes rurals van decidir apujar un 4,5% els salaris a partir d'aquest nou any. La Unió de Cooperatives de Crèdit (UNACC), on hi ha representades Cajalmendralejo, Caixa rural d'Astúries, de Gijón, de Navarra, de Salamanca o Globalcaja, entre altres, i l'Associació Empresarial d'Entitats Cooperatives de Crèdit (Asemecc) que representa només al grup cooperatiu Cajamar, portaran aquest increment a més de 4.000 empleats d'un total de 40 entitats.
Per a aquest inici d'aquest any està previst que CECA, la patronal que representa CaixaBank i Unicaja, també es reuneixi amb els sindicats per negociar una millora salarial que compensi l'impacte de la inflació en les nòmines dels seus treballadors.