Danone tancarà la fàbrica de Parets del Vallès, això ja és oficialment irreversible, però els sindicats temen que siguin totes les fàbriques del negoci lacti –excloent el d'aigües– a Espanya les que estan en risc a mig termini si la multinacional francesa continua perdent quota de mercat a nivell estatal i global i continua optant per anar concentrant la producció en unes poques plantes, ja que el de Parets serà el segon tancament en tres anys i tercer en una dècada.
Pedro Gutiérrez, secretari general de la secció sindical de CCOO de Danone, va explicar a ON ECONOMIA que la intenció dels sindicats és convocar al comitè intercentres, que reuneix els representants de totes les fàbriques, per tenir una reunió conjunta amb la direcció de l'empresa, liderada a Espanya per François Lacombe, i que els aclareixi el futur dels seus centres de producció a l'Estat.
"S'està generant una situació d'inseguretat en tot Danone España", ha assegurat Gutiérrez, per la qual cosa el divendres 26 es reuniran els representants de les fàbriques d'Aldaya (València) i de Tres Cantos (Madrid), a més dels de les oficines, amb els de Parets del Vallès per demanar explicacions.
El dimecres següent, 31 de gener, s'iniciaran les reunions formals per al tancament de la fàbrica entre els sindicats de la planta barcelonina i l'empresa, que es duran a terme tots els dimecres i dijous fins a un màxim de tres mesos, el temps que tenen pactat de negociació prèvia per arribar a un acord. Si això no passa, s'iniciarà el període de consultes oficial per al tancament i possible ERO, d'un mes de durada. És a dir que el fi d'activitat de la planta no es produiria abans de quatre mesos.
Paral·lelament, CCOO, UGT i USOC començaran a decidir les mobilitzacions que porten a cavo per forçar Danone a buscar la continuïtat de la fàbrica, encara que sigui mitjançant una venda de la unitat productiva i la subrogació dels empleats. Així ho han decidit després de constatar que, malgrat que els representants de la companyia es van mostrar ambigus en el seu llenguatge en la reunió d'aquest dimecres, van admetre que el tancament era irreversible.
En la reunió, Danone va lliurar al comitè d'empresa la memòria econòmica que justifica el tancament de la planta de Parets del Vallès, realitzada per CMC Consultoria. Els sindicats admeten que les vendes no van bé, com mostren els resultats econòmics dels últims anys, que si bé reflecteixen una millora de la facturació, ve per la inflació, però les unitats venudes baixen, com també ho fan els beneficis. La millor mostra és que la fàbrica catalana es troba a la meitat de la seva capacitat de producció, amb unes 60.000 tones anuals.
No obstant això, la plantilla de la fàbrica del Vallès se sent enganyada, doncs considera que ha fet esforços en els últims anys per mantenir l'activitat a la planta i ara no els veuen recompensats. Gutiérrez ha assegurat que s'havia millorat la productivitat i que la plantilla havia acceptat un conveni sense clàusula de revisió salarial com un sacrifici pel bé de la continuïtat de la producció, que a Parets es concentra la d'Oikos, Vitalinea i Alpro.
El Govern, pendent de les negociacions per evitar el tancament
Ara només els queda agafar-se a què la fàbrica sigui venuda a una altra empresa per produir iogurts d'altres marques o fins i tot de marca blanca. Dilluns, el comitè d'empresa va tenir una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i amb l'alcalde de Parets del Vallès, el socialista Francesc Juzgado, en la que van mostrar el seu suport a la plantilla per evitar el tancament de la fàbrica i, si és necessari, ajudar a buscar un soci industrial per mantenir l'activitat.
Fonts de la conselleria van explicar que el procés serà llarg i primer cal veure com avança la negociació de l'empresa amb els sindicats, però van reiterar que el Govern farà el que estigui a la seva mà perquè la fàbrica no tanqui i, si ho fa, es pugui reindustrialitzar, amb la idea que es continuïn produint productes lactis, la qual cosa seria més senzill ja que ja compta amb l'estructura i la maquinària.