Sisco Sapena aposta per l'hidrogen verd. L'empresari lleidatà, president i fundador de la cotitzada Lleida.net, ha invertit més de dos milions d'euros en un projecte per crear la primera xarxa de microgeneració d'hidrogen verd a Espanya. Sapena ha constituït el negoci H2PLT, una firma d'energies renovables que suposa l'entrada d'aquest empresari al negoci de l'hidrogen verd i que aspira a treure a borsa a l'Euronext de París "a finals d'aquest any".
El directiu ha explicat que davant els projectes "faraònics" actuals sobre l'hidrogen verd, ell ha ideat un projecte propi que permet usos innovadors de l'hidrogen en aplicacions poc desenvolupades fins ara i que resulta més "escalable". En una entrevista a EFE, Sapena ha assenyalat que l'empresa H2PLT compta d'entrada amb 80 hectàrees al parc solar d'El Pedernoso (Cuenca), capaços d'allotjar instal·lacions fotovoltaiques per un total de 40 MW de potència instal·lada.
La idea de Sapena és ubicar allà diverses centrals fotovoltaiques dedicades en exclusiva a la generació d'hidrogen verd, un model que creu que podria replicar-se a altres punts d'Espanya i d'Europa. L'enginyer planeja fer servir petites explotacions fotovoltaiques i excedents d'electricitat solar per fabricar hidrogen verd mitjançant electròlisi. Gràcies a aquest procés, l'hidrogen s'emmagatzema i després es converteix en electricitat quan es necessita mitjançant una pila de combustible.
L'hidrogen verd és l'obtingut per fonts d'energia renovables i se sol obtenir mitjançant tècnica d'electròlisi, per la qual se separa la molècula d'aigua en hidrogen i oxigen. Encara que l'hidrogen verd és una energia verda que segons els experts encara és molt costosa de produir, Sapena subratlla que l'important d'entrada és treballar per crear un "ecosistema". En aquesta línia, Sapena assumeix que la seva companyia no serà completament rendible "des del primer dia", però subratlla que sí que hi ha maneres de generar guanys en aquest camp.
Energia per a cotxes elèctrics
La nova empresa creada per Sisco Sapena es proposa vendre hidrogen creat mitjançant l'energia solar, convertir-lo en electricitat durant la nit i vendre'l després al mercat a l'engròs, o bé a través d'una xarxa de punts de recàrrega propis i hidrogeneres que vol anar creant. H2PLT té previst començar a vendre el mercat a l'engròs a partir del quart trimestre del 2023 i ja ha començat a planificar la construcció d'un dels punts de recàrrega més grans d'Espanya a El Pedernoso (Cuenca), amb més de 20 llocs de recàrrega elèctrica, a què s'afegiria també la possibilitat de recàrrega d'hidrogen.
Sapena ha assegurat que aquest primer punt de recàrrega, és a dir, una estació que subministra electricitat als vehicles elèctrics, seria operativa "cap a la Setmana Santa". La companyia ja compta amb vuit persones en plantilla, entre elles especialistes de la indústria de les piles de combustible, i preveu també ubicar punts de recàrrega a Lleida.
Sortida a borsa
Sapena ha explicat que preveu treure-la a borsa a l'Euronext a finals d'any per finançar l'extensió d'aquest model de negoci per a l'hidrogen verd, i es planteja fins i tot fer un "dual-listing als EUA posteriorment". L'empresari lleidatà va fundar el 1995 la companyia Lleida.net, líder europea a la indústria de la signatura electrònica certificada, que cotitza al BME Growth, l'Euronext Growth de París i l'OTC Markets de Nova York.
Malgrat llançar ara aquest projecte d'hidrogen verd, Sapena ha aclarit que seguirà bolcat amb Lleida.net. Preguntat per com va sorgir la idea del nou projecte, el directiu confessa que és un empresari inquiet i assegura que el terreny de l'hidrogen verd és un camp amb moltes possibilitats, com ho era ser proveïdor de serveis d'Internet fa 30 anys. Per això, va decidir ampliar la seva formació d'enginyer amb un curs especialitzat en hidrogen i després va dissenyar un model de negoci escalable. El nom de l'empresa, H2PLT, són les sigles de la frase "Llançats per endavant".
Aposta per l'hidrogen verd
A començaments de desembre, la petroliera espanyola CEPSA va anunciar que invertiria 5.000 milions d'euros en una gran planta d'hidrogen verd a Andalusia. La companyia va confirmar que el projecte tindrà una capacitat de 2.000 MW i podrà produir fins a 300.000 tones d'aquest hidrogen, que és el 50% del que es preveu produir a Espanya l'any 2030. Amb aquesta planta es preveu la creació de 10.000 llocs de treball.
La inversió de la instal·lació d'hidrogen verd serà de 3.000 milions d'euros. Però a fi de produir aquest hidrogen verd (que no és una font d'energia, sinó un vector que propicia el seu emmagatzematge i ús), CEPSA desenvoluparà una cartera de projectes de 3 GW d'energia eòlica i solar. Aquesta inversió costarà 2.000 milions d'euros i d'allà n'ha de sortir l'energia que després es reaprofiti gràcies a l'hidrogen verd, que és com es coneix la separació de molècules que permet el seu reaprofitament energètic.