El grup siderúrgic Celsa invertirà 166 milions d'euros en els propers dos anys amb l'objectiu d'implementar millores operatives i incrementar l'ebitda recurrent. Aquesta inversió es finançarà mitjançant una ampliació de capital per part dels actuals accionistes, que són els antics fons creditors, amb la qual cosa demostren "el seu compromís amb el futur de la firma", segons anuncien aquest dimecres en un comunicat.
Per cobrir aquesta inversió, el consell d'administració de Celsa Steel, presidit per Rafael Villaseca (en la imatge superior, al costat de Jordi Cazorla, el CEO), ha convocat una junta general extraordinària d'accionistes per al 28 d'octubre, en la qual es preveu aprovar una ampliació de capital de 166 milions.
Celsa està duent a terme un Pla de Creació de Valor amb el suport de Bain & Company, la consultora que van contractar a començaments d'any. Aquest Pla compta amb diverses iniciatives de millora i inversions, destinades a incrementar la competitivitat de la companyia en àrees estratègiques (comercial, logística, compres, producció...), amb el que preveuen un "important retorn en totes les actuacions".
Les iniciatives planejades per l'equip de Celsa i de Bain es finançaran gràcies a aquesta ampliació de capital. Com a resultat de l'ampliació es preveu l'aportació immediata de 81 milions d'euros que es destinarà a inversions i millores en centres productius d'Espanya a través de Barna Steel. Els restants 85 milions d'euros s'aportaran en una segona fase, i aniran destinats a les inversions i millores en les filials del grup a Polònia, Noruega i la Gran Bretanya.
Denúncia contra l'anterior president
Des de juny, la societat de capçalera del grup s'anomena Celsa Steel SA, amb domicili social a Castellbisbal (Vallès Occidental). En l'última junta general d'accionistes es va acordar portar l'anterior president, Francesc Rubiralta Rubió, membre de la fins aleshores família propietària, davant dels tribunals per "eventuals responsabilitats" en la generació del deute. Precisament, l'elevat deute va ser el motiu pel qual els fons creditors es van fer amb el control de l'empresa després d'una resolució judicial.
Segons els comptes de 2023, Celsa va tancar l'exercici amb un benefici net de 459 milions i una facturació de 4.765 milions. Després dels elevats nivells de deute arrossegats per la companyia, els fons d'inversió van prendre el control entre propostes de rescat de l'Estat. Segons va asseverar en la presentació dels comptes el president, Rafael Villaseca, "Celsa ha sortit de l'UCI, però segueix a l'hospital".
Celsa és una de les siderúrgiques més importants d'Europa i "líder a la producció d'acer circular de baixes emissions" segons assenyala la companyia. Compta amb 120 centres de treball al món i dona feina a 10.000 treballadors de manera directa i a 70.000 de manera indirecta. Entre la vintena d'accionistes actuals destaca Deutsche Bank, SVP, Attestor, Cros Ocean, Anchorage, GoldenTree o Sculptor.