El grup Sorigué ha venut l'empresa CLD, concessionària de la neteja viària de tres districtes de Barcelona, a GBI Prapec, controlada des de fa uns mesos per la companyia francesa de reciclatge i gestió de residus Prapec. Sorigué no ha informat de l'import de l'operació.

El maig passat, la francesa Prapec va aconseguir el control accionarial de GBI Serveis, amb seu a Lloret de Mar, un conglomerat d'empreses del sector del reciclatge i la neteja urbana fundat per Gustavo Buesa Ibáñez, empresari esquitxat pel cas Pujol.

CLD és un dels grans operadors al sector mediambiental i de la neteja urbana a Catalunya. Des de 2016 formava part de Sorigué. En l'actualitat, s'encarrega de la recollida de residus i neteja viària dels districtes barcelonins de Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi i les Corts, on resideixen prop de 400.000 persones. També té presència en altres localitats de les províncies de Barcelona, Lleida i Tarragona. El 2023 va posar en marxa una planta de valorització de residus a Barberà del Vallès. Disposa d'una plantilla de més de mil persones.

Sorigué assenyala que amb la venda del negoci de neteja urbana a GBI Paprec "s'assegura la continuïtat" del servei i de l'equip de l'empresa. Sorigué ha tingut el suport en l'operació de JB Capital com a assessor i coordinador del procés. Paprec ha comptat amb E&Y i amb Cuatrecasas.

En un comunicat, el grup Sorigué, que presideix Ana Vallés Blasco, precisa que aquesta venda està "en línia amb la seva estratègia de futur" d'impulsar les seves activitats als sectors del cicle de l'aigua, les energies renovables i les infraestructures urbanes. Així, Sorigué es desprèn del seu negoci de residus per centrar-se en el core del que ha estat aquesta companyia constructora, que en aquests últims anys està apostant també per les infraestructures hidràuliques i, més recentment, per les energies renovables. Setmanes enrere, Sacyr també va decidir desprendre's de Valoriza, la seva filial de gestió de residus.

Noves inversions

Amb aquesta estratègia, Sorigué ha realitzat noves inversions en el cicle de l'aigua, amb la compra de l'empresa Lasaosa. Adquirida el mes de març passat, aquesta societat ubicada a la província d'Osca està especialitzada en la venda i instal·lació de productes i el manteniment d'infraestructures hidràuliques en l'àmbit de la cloració i desinfecció química.

Actualment, compta amb més de 600 clients entre organismes públics i privats. A més, durant aquest any, el grup ha afegit a la seva cartera tres noves societats vinculades a materials per a la construcció: Hormigones la Paz, Asfaltos Hormigones Teruel i Jiloca. La compra d'aquestes tres empreses ubicades a la província de Terol busca consolidar la implantació del grup a l'Aragó.

El 2022, el grup ha mantingut un creixement estable. Així, va tancar l'any amb unes vendes consolidades de 740 milions d'euros, que suposen un creixement del 13%. D'altra banda, l'EBITDA va assolir els 34 milions d'euros, xifra propera als 34,8 milions de 2021. La cartera de negoci va pujar el 2022 als 1.316 milions d'euros. Els fons propis del grup representen el 40% del balanç 2022.