Europastry preveu destinar el capital aixecat en la seva propera sortida a borsa a reduir deute i a "capturar potencials oportunitats d'inversió en creixement inorgànic", o sigui, a comprar empreses, segons indica el fullet enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En concret, l'empresa ha d'utilitzar prop de 109,1 milions d'euros del capital aixecat a reduir el seu deute actual, segons es desprèn de l'Acord de Finançament Sostenible de l'empresa, que requereix que s'utilitzi aquest import per repagar el deute, de manera que la ràtio entre deute financer net i l'ebitda sigui inferior a 2,5x.

La companyia calcula que podrà utilitzar prop de 89,6 milions d'euros a adquisicions, una vegada restats el repagament del deute i les despeses de la mateixa sortida a borsa prevista pel 10 d'octubre.

En total, Europastry preveu aixecar fins a 235,6 milions d'euros, dels quals 210 procedeixen de la sortida a borsa i uns altres 38,2 milions, d'una possible sobreadjudicació, sempre tenint en compte que el preu final de l'oferta estaria entre 15,85 i 18,75 euros per acció.

Dividends

Europastry "té la intenció" de pagar el seu primer dividend després de la sortida a borsa el 2025 i distribuir el 30% dels beneficis anuals a dividends en els anys següents, si bé ha assenyalat que dependrà de condicions que "poden estar fora del control" de l'empresa.

Al document enviat a la CNMV, Europastry apunta que, malgrat haver distribuït dividends per valor de 10 milions el 2021 i 2022 i de 50 milions el 2023, no té una política de dividends definida. Ha recordat que en el passat ha "utilitzat una part substancial dels beneficis al desenvolupament i expansió del negoci". Tanmateix, ha assenyalat que podria decidir distribuir dividends en el futur "de manera prudent", si bé aquests pagaments depenen, textualment, de múltiples factors, com el desenvolupament del negoci i les previsions de futur.

També dependran de l'estructura de capital i les necessitats financeres de l'empresa, així com les condicions dels mercats de capitals i altres factors legals. La companyia de masses congelades ha explicat que la llei espanyola obliga a les empreses a destinar almenys el 10% dels beneficis a reserves voluntàries fins que siguin almenys el 20% del capital social, i ha apuntat que, en l'actualitat, aquesta reserva és de 40.000 euros, "molt per sota" del 20% de la seva capital social, que seria d'1,39 milions d'euros.

Remuneració de directius

El document recull la remuneració dels principals directius de l'empresa, que inclouen una base anual, variables per objectius, una bonificació de lleialtat i un pla d'incentius a llarg termini.

El president executiu, Jordi Gallés, compta amb un salari base d'1,03 milions, una variable anual lligada a objectius d'ebitda de fins a 200.000 euros i una bonificació de lleialtat de 3 milions si manté aquest lloc fins al 10 de gener de 2026. Així mateix, té una bonificació extraordinària d'un any de la seva remuneració total –1,23 milions d'euros– per la seva contribució a la sortida a borsa de l'empresa.

Per la seva part, el CEO, Jordi Morral, té un salari base 925.000 euros anuals, un variable lligat a l'Ebitda de fins a 175.000 euros i la mateixa bonificació de lleialtat que Gallés, així com una bonificació de fins a 1,82 milions lligatda la consecució d'objectius estratègics vinculats a l'Ebitda. També rebrà un variable d'un any de la seva remuneració total –1,11 milions d'euros– per la seva contribució a la sortida a borsa de l'empresa