Spotify va perdre 247 milions d'euros en el segon trimestre de 2023, un 27,3% més que en el mateix període de l'any anterior. La companyia sueca, que acaba de pujar les seves tarifes, atribueix aquest augment de les pèrdues a les despeses netes de 135 milions d'euros en el període. D'ells, 44 milions d'euros estan relacionats amb el tancament de diversos programes de pódcast, així com a la depreciació d'actius immobiliaris a què ha destinat 91 milions segons el seu pla d'optimització.

D'aquesta manera, l'empresa de música en streaming i serveis multimèdia assegura que, excloent aquestes despeses, les pèrdues operatives ajustades es van situar en els 112 milions d'euros, la qual cosa millora les expectatives de la mateixa empresa. La tecnològica detalla que les pèrdues es deuen a l'increment dels càrrecs socials i les despeses de personal, parcialment compensades pel descens dels costos legals i en màrqueting. Es pot destacar que la companyia va emprendre 200 acomiadaments en el seu negoci de pódcast el juny passat, que s'afegeixen a la retallada de 600 treballadors de la seva plantilla anunciats el gener d'aquest any.

Per la seva part, els ingressos de Spotify van augmentar un 11%, fins a assolir els 3.200 milions d'euros en el segon trimestre de l'any, en línia amb l'estimat per la companyia. Quan al marge brut ajustat, excloent els càrrecs esmentats, aquest es va situar en el 25,5%, xifra en línia amb l'estimat per la multinacional.

Creix un 27% en usuaris actius

Respecte al nombre d'usuaris, Spotify ha registrat un augment considerable en els últims tres mesos. D'aquesta manera, la companyia de serveis d'àudio i vídeo ha experimentat un augment del 27% en usuaris mensuals actius, fins a assolir els 551 milions. També ha registrat un increment en els subscriptors, que se situen en els 220 milions, un 17% més. Es tracta de xifres rècord d'usuaris, que han crescut en tots els segments del negoci.

D'aquesta manera, els usuaris actius mensuals (MAU) han crescut un 27% des de fa un any, des dels 433 milions fins als 551 milions. També ho han fet els usuaris prèmium des dels 188 fins als 220 milions, aportant a Spotify ingressos de 2.773 milions d'euros, un 11% més que en el mateix període de l'any anterior.

Quant als usuaris gratuïts, aquests han crescut un 34%, des dels 256 milions fins als 343 milions. L'augment suposa un total de 404 milions en el global dels ingressos de la companyia, és a dir, un creixement del 12% respecte al que suposava el 2022.

Per regions, Europa continua liderant els usuaris de Spotify, acaparant el 39% d'ells. No obstant això, la companyia destaca el bon rendiment dels mercats agrupats en el segment Resta del Món (30% del total) i d'Amèrica Llatina (21%), que fa un any suposaven el 24% i 22% de la base d'usuaris mundials, respectivament.

Guanya menys diners per cada oient

L'empresa que dirigeix Daniel Ek explica que l'augment en usuaris es deu a un creixement fort entre la generació Z, així com a les millores en la retenció dels usuaris gratuïts. No obstant això, malgrat guanyar base d'oients, Spotify guanya menys diners per cada un. D'aquesta manera, els comptes reflecteixen que ha passat de guanyar 4,32 euros per usuari a uns 4,27 euros. Es tracta d'una caiguda del 6% en comparació amb l'exercici anterior.

Així mateix, ha ofert les seves previsions per al tercer trimestre de l'any, estimant que augmentarà els usuaris actius fins als 572 milions. Es tracta de 21 milions més dels actuals, mentre que les previsions per a usuaris prèmium augmenten en 4 milions, fins als 224 milions de subscriptors que paguen pels serveis de Spotify.

Per al tercer trimestre, Spotify espera que els ingressos totals ascendeixin fins als 3.300 milions, als quals assegura que no afectaran l'anunci de l'augment de preus. Respecte a les pèrdues, la tecnològica creu que continuarà acumulant pèrdues en els seus ingressos d'explotació per valor de 45 milions d'euros.