Una empresa madrilenya ha reinventat el món de la ferralla a través d'una aplicació mòbil. ScrapAd, és l'startup que llença la seva nova app, una plataforma espanyola líder en la compra i venda de ferralla i materials reciclables. La seva aplicació et permet gestionar la compra i la venda de materials reciclables des de qualsevol lloc, amb l'opció de carregar fotos dels materials en temps real. És a dir, fas fotos de la teva ferralla, la puges al marketplace i te la compren. 

La nova aplicació d'ScrapAd permet als usuaris realitzar tot el procés de compra i venda directament des dels seus dispositius mòbils, cosa que millora significativament l'accessibilitat i la comoditat en comparació amb la versió web. Entre les característiques més destacades hi ha la possibilitat de crear anuncis, negociar amb contraparts i carregar fotos dels materials reciclables en temps real, agilitzant les operacions i millorant l'experiència de l'usuari.

Un marketplace de ferralla

L'app mòbil de ScrapAd està dissenyada per a grans i mitjanes empreses recicladores i foneries a tots els 125 països que opera, principalment als sectors de la metal·lúrgia, reciclatge i manufactura. Els directors de compres, els gerents de producció i els caps de planta són alguns dels perfils clau que es podran beneficiar de l'ús d'aquesta nova eina.

La novetat però, és que se centra en un dels negocis actuals amb un major volum d'economia submergida. Així doncs, si passa per un procés de digitalització com el que representa aquesta empresa de Madrid, podria trencar amb els percentatges elevats que arrossega. Un dels casos, relativament, més grans que es recorden fa referència a l'any 2019. Hisenda va destapar, aleshores, un frau de prop de 70 milions d'euros que afectava les quotes de l'IVA i de l'impost de societats de 45 empreses dedicades a la ferralla i el desballestament de vehicles en sis comunitats autònomes espanyoles. Les implicades venien recanvis en negre. El gruix de l'operació, mitjançant una inspecció massiva en què van intervenir més de 250 funcionaris es va centrar a Catalunya amb 27 empreses implicades.

El repte del medi ambient

Però el negoci de la ferralla també té altres reptes, com el mediambiental. L'univers de la ferralla és com una petita ciutat. Prop de 33.000 persones treballen en aquest sector segons dades de la Federació Espanyola de la Recuperació i el Reciclatge. És un nucli majoritàriament masculí, encara que en els darrers anys la dona ha aconseguit fer-se un forat. A Madrid hi ha 1.310 empreses dedicades a la recollida, gairebé una de cada quatre de les que hi ha a Espanya. Hi ha molt pocs indicadors que analitzin les vendes de la ferralla. Les últimes dades del sector són gegantines. El 2019, Espanya va generar 20 milions de tones d'acer, 7,7 milions de ferrades fèrriques, més de 231.000 aparells elèctrics i electrònics recollits i més de 700.000 vehicles donats de baixa. Un volcà gegantí per a la fosa. La ferralla és el primer camí del reciclatge.

En aquest sentit, l'empresa ScrapAd assegura que gràcies a la incorporació de la digitalització, ha evitat la creació l'emissió de 39.053 tones de CO2, estalviant 66.317.077 KWH d'energia i preservant 51.070.500 litres d'aigua. Recentment, l'empresa ha registrat més de 55.500 tones de materials negociats a través de la seva plataforma global.