Les reunions celebrades aquesta setmana entre el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i el de Transformació Digital, Óscar López, amb la direcció de la telefònica saudita STC es produeixen mentre l'operadora saudita espera rebre l'autorització del Govern espanyol per convertir el 5 % dels derivats que posseeix en accions de Telefónica, amb la qual cosa passaria a controlar el 9,9 % de la multinacional de les telecomunicacions.
El grup saudita va comunicar el 5 de setembre de 2023 la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que es feia amb un 4,9 % en accions representatives del capital de Telefónica i d'instruments financers sobre un 5 %, la conversió del qual elevaria la seva participació en la teleco espanyola fins al 9,9 %.
Per poder exercir aquesta conversió, STC necessita el vistiplau del govern espanyol, ja que Telefónica té activitat relacionada amb la defensa nacional, una sol·licitud que, segons algunes informacions, el grup saudita hauria realitzat al juny, encara que el ministeri d'Economia no es pronuncia sobre aquest tema.
El termini des que se sol·licita l'autorització per poder incrementar el pes en l'accionariat fins que s'emet la resolució és de tres mesos, encara que aquest període pot allargar-se en el cas que hi hagi hagut, per exemple, alguna sol·licitud addicional d'informació.
Reunions entre ministres i STC
En un 'post' en el seu perfil de la xarxa social X, abans Twitter, Cuerpo va mostrar dijous passat diverses imatges de la seva reunió amb el conseller delegat de STC, Olayan Alwetaid, i va assegurar que havien compartit l'"atractiu" d'Espanya com a centre d'inversió en el sector digital.
"He compartit amb el CEO de STC, Olayan Alwetaid, l'atractiu d'Espanya com un hub d'inversió del sector digital i la importància de la transparència permanent i el diàleg proper", apunta el text.
Dos dies abans, el ministeri de Transformació Digital també va publicar a la mateixa xarxa social un text sobre la reunió mantinguda per López amb Alwetaid.
"El ministre Óscar López ha rebut a la seu del ministeri de Transformació Digital el CEO de STC, Olayan Alwetaid. En la trobada han conversat sobre el futur del sector de les Telecomunicacions", assenyalava.
Consultada per EFE, Telefónica no realitza comentaris respecte a aquest tema, però fa uns dies, el seu president, José María Álvarez-Pallete, va assegurar que no tenia constància de què la companyia saudita STC hagués manifestat o demanat una cosa nova sobre una possible conversió de les opcions.
"STC no ha manifestat res des de l'any passat, just per aquestes dates, el 5 de setembre, quan va comunicar que tenia el 4,9 % i opcions per al 5 % addicional. Això requereix autorització del Govern i des d'aleshores fins ara no han manifestat ni han demanat res nou. Que no podrien fer en qualsevol cas fins que tinguessin autorització del govern espanyol", va dir en una intervenció davant de la premsa en un dinar del Club Segle XXI.
L'accionariat de Telefónica
Després de la comunicació de STC de fa un any sobre la seva participació en l'empresa de telecomunicacions, s'han produït diversos moviments en l'accionariat de Telefónica.
La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) es va convertir en el principal accionista de l'empresa de telecomunicacions, després d'haver culminat al maig l'execució d'operació de compra d'accions de Telefónica ordenada pel Consell de Ministres i aconseguir així el 10 % del capital de la companyia per 2.284,8 milions d'euros.
La SEPI va informar en aquell moment que la seva entrada en Telefónica té "vocació de permanència", i aporta més estabilitat accionarial "per a la consecució dels seus objectius, a més de contribuir a la protecció de les seves capacitats estratègiques.
Per la seva part, Criteria Caixa, el 'hòlding' que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació La Caixa, va comunicar la CNMV a finals de juny que havia assolit una participació del 9,99 % en l'accionariat de Telefónica, amb la qual cosa pràcticament igualava la posició que va adquirir el Govern a través de la SEPI.