El gestor d'inversions Stoneweg ha creat l'empresa VIC Barcelona Museum per gestionar la futura pinacoteca que portarà el nom de Carmen Thyssen i que estarà situada en els Cinemes Comèdia, en una de les cantonades del Passeig de Gràcia amb Gran Via.
Curiosament, Stoneweg va constituir aquesta empresa dos mesos abans que, el 25 de maig passat, firmés un preacord de lloguer de l'immoble dels cinemes Comèdia amb els seus propietaris, les famílies Pla i Planàs, tal com va avançar ON ECONOMIA. El lloguer serà per un termini de 25 anys. Amb anterioritat, Stoneweg ja havia tancat amb Carmen Thyssen la cessió de part de la seva col·lecció privada d'art.
Fonts properes a les negociacions precisen que el contracte de lloguer de l'immoble dels Cinemes Comèdia encara no està signat si bé s'estan ultimant els últims serrells. A més dels antics multicines, que van tancar al públic el gener passat, Stoneweg també està interessat a ocupar dos locals de la mateixa finca situats a peu de carrer. La inversió prevista puja a 65 milions d'euros i preveuen crear 300 llocs de treball, entre directes i indirectes, quan entri en funcionament el nou centre d'art. Encara no tenen un calendari.
Si la propietat dels Cinemes Comèdia s'hagués fet enrere, Stoneweg i Carmen Thyssen estudiaven altres possibles ubicacions a Barcelona. La baronessa va rebutjar una oferta milionària de Dubai per exposar aquesta mateixa col·lecció en un museu de nova creació de l'emirat, perquè va preferir mostrar-la a Barcelona per ser la seva ciutat natal. Fonts properes a la baronessa reconeixen que no tenia sentit que aquesta col·lecció, en la qual predominen grans pintors catalans dels segles XIX, XX i XXI, s'exhibís en un museu del Golf Pèrsic.
Stoneweg va fracassar amb el projecte de la franquícia del museu Hermitage que pretenia aixecar al port de Barcelona per l'oposició del govern de l'anterior alcaldessa, Ada Colau. En canvi, els responsables de Stoneweg i Carmen Thyssen es van reunir la setmana passada amb l'actual alcalde, Jaume Collboni, partidari del projecte.
Aquest gestor d'inveersions segueix endavant amb la promoció de dos altres grans centres d'art: un a l'Hospitalet de Llobregat, a la fàbrica modernista Godó i Trias, que gestionarà mitjançant l'empresa VIC Hospitalet; i el nou Museu Carmen Thyssen, mitjançant VIC Barcelona Museum. Les sigles VIC corresponen al fons Varia Investment Cultural, que és el soci –vinculat a Stoneweg– que està darrere d'aquests projectes. Amb anterioritat ja han posat en marxa el Palau Martorell, al carrer Ample de Barcelona, i una exposició sobre la Copa Amèrica de Vela a l'antic edifici de l'IMAX del port.
El representant de Varia Investment Cultural és Xavier Pujol Coll, que forma part dels consells de les empreses gestores dels nous museus de l'Hospitalet i Barcelona, així com del Palau Martorell, com també va estar als de l'Hermitage i del Museu Prohibit, un intent que tampoc va fructificar crear un espai d'art juntament Tatxo Benet, president de Mediapro. Per discrepàncies sobre l'enfocament de la col·lecció, Benet va preferir tirar endavant el seu projecte en solitari. Xavier Pujol també està com a representant en empreses de restauració, fins i tot en unes caves, a més de desenes de societats de promoció immobiliària.