Sumar ha comandat al govern espanyol que impedeixi a BlackRock d'aconseguir una participació important de Naturgy. La gestora d'actius nord-americana, la més gran del món, va comprar recentment GIP (Global Infrastructure Partners), propietària d'alguna cosa més del 20% de Naturgy, de manera que BlackRock passarà a convertir-se també en un dels accionistes més grans de l'empresa que presideix Francisco Reynés.

El portaveu d'economia de Sumar en el Congrés, Carlos Martín, ha demanat a l'Executiu que impedeixi aquesta operació, perquè creu que el "creixent poder" del gegant inversor en l'accionariat de les grans empreses del país amenaça la seva autonomia. "El govern ha d'impedir la presa de control del 20% de Naturgy per BlackRock", ha asseverat Martín en un missatge publicat a la xarxa social X (antic Twitter).

No obstant això, pot ser que BlackRock hagi de sol·licitar autorització governamental per completar l'operació, ja que GIP ostenta més del 10% de Naturgy, límit que recull la llei antiopes. En aquest sentit, a qui s'analitza i determina control és a l'inversor últim, i per això, si bé GIP ja és present en l'energètica, un canvi de propietari torna a suposar el permís del govern d'Espanya.

"El seu creixent poder amenaça la nostra autonomia"

Es pot destacar que també és primer accionista d'empreses espanyoles cotitzades com Fluidra o BBVA. Així mateix, compta amb participacions en altres empreses de l'Ibex-35 i de sectors estratègics com Iberdrola, on controla el 5,25% del capital, el 5,306% en Repsol, el 5,08% en Banc Santander o el 5,048% en la constructora ACS, tal com figura en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Referent a això, el diputat per Madrid de la formació que lidera Yolanda Díaz l'ha explicat que el fons d'inversió té "dimensions colossals i participacions significatives" en 19 empreses importants del país. "El seu creixent poder amenaça la nostra autonomia", ha conclòs.

Divendres passat BlackRock va anunciar la compra de GIP per 11.413 milions d'euros. L'operació consistiria en un pagament en efectiu de 3.000 milions de dòlars (2.739 milions d'euros) i de, aproximadament, 12 milions d'accions de BlackRock, amb un valor al tancament del mercat de dijous passat d'uns 9.500 milions de dòlars (8.674 milions d'euros).

A la petició de Sumar, també s'ha sumat la denúncia de Podemos a l'operació del fons d'inversió sobre una empresa estratègica d'Espanya. La que fora ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha publicat a X que l'energia "és un dret, no un negoci" i ha defensat la creació d'una empresa pública energètica.

"Si els voltors volen prendre el control i posen en risc la democràcia, Espanya ha d'aprofundir la intervenció en aquest sector estratègic i crear una energètica pública", ha assegurat Montero a la xarxa social. "Als voltors se'ls mira cara a cara", ha conclòs el missatge.