El portaveu econòmic de Sumar, Carlos Martín, ha proposat aquest dimarts que l'Estat prengui una participació de control a Repsol després que l'empresa hagi elegit Portugal per invertir 15 milions d'euros davant de la inestabilitat reguladora i fiscal d'Espanya. Una decisió que Carlos Martín ha titllat de "xantatge fiscal" contra Espanya. "Amenacen de portar-se inversions estratègiques a Portugal si no es rebaixen els impostos sobre els beneficis històrics que estan registrant", ha denunciat Martín en un missatge publicat a la xarxa social X, abans Twitter.
En aquest mateix missatge, el portaveu econòmic de la formació ha recordat que l'energètica és una empresa que va néixer "de la privatització de les empreses públiques agrupades en l'Institut Nacional d'Hidrocarburs, com la distribuïdora Campsa, la refinera Enpretrol o Butà". "Repsol es fonamenta, per tant, sobre un esforç col·lectiu de països", ha postil·lat.
En aquest punt, Carlos Martín ha criticat que en la dècada dels anys 80 "es va decidir dilapidar el patrimoni empresarial públic malvenent-lo", el que segons el seu parer "ha conduït a una economia menys autònoma i dependent de la cobdícia d'un grapat d'executius i accionistes".
Més impostos
És aquí on el portaveu del grup plurinacional proposa diverses vies per fer front a aquest "xantatge". La primera d'elles és incrementar impostos a aquelles energètiques que no realitzin inversions estratègiques suficients per a la transició verda a Espanya i fent servir aquests recursos per dur-les a terme.
L'altra proposta passa per una participació pública de control de manera similar a com va fer Telefónica i, finalment, promoure en l'àmbit europeu una regulació que impedeixi el 'dúmping' entre països i el "xantatge fiscal" empresarial.