Dos tancaments planen sobre un mateix polígon industrial a Castellbisbal. La direcció de l'empresa paperera RDM Barcelona Cartonboard ha anunciat als treballadors la seva intenció de tancar la fàbrica de Castellbisbal, segons ha informat el sindicat Comissions Obreres, que s'oposa al tancament que suposaria l'acomiadament de 237 treballadors. Es tracta d'una planta del grup italià Reno Medici que es dedica a envasos de cartó per a envasos alimentaris i productes farmacèutics. L'anunci se suma a un altre tancament a només 650 metres, el d'Eurohueco, empresa d'impressió que va anunciar el tancament de la seva planta fa només dues setmanes i que afectarà 150 treballadors.
Els tancaments sumarien 487 acomiadaments a només 650 metres de distància, els que separen la planta d'Eurohueco, en el carrer Cobalt, i la de RDM, en el carrer Potasi. "De fet, són 50", expliquen des de la fàbrica fonts sindicals, que apunten que els 750 metres que marca Google Maps són els dels accessos a les fàbriques.
Reconeix que sospiten que Renta Corporación, qui segons va publicar El Periódico i confirma aquest mateix sindicalista va comprar la planta d'Eurohueco, hagi arribat a un acord també per aquests terrenys. Tanmateix, assegura que des del departament d'Indústria se'ls ha assegurat que "no es faran més centres logístics" en aquesta regió, limítrofa entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.
Des de RDM Group, però, neguen a ON ECONOMIA "qualsevol rumor" relacionat amb el procés i qualsevol relació amb Renta Corporación. "La prioritat de la direcció és iniciar les negociacions amb els representants dels treballadors per assolir les millors condicions socials possibles per a totes les parts involucrades", diuen. "RDM Group reconeix les importants implicacions socials d'aquesta decisió difícil i buscarà tancar les operacions de manera ordenada, proporcionant les mesures de suport més adequades per garantir el benestar dels empleats afectats i les seves famílies", afegeixen.
Explica la mateixa font sindical que la fàbrica està oberta des de finals dels 60, quan era propietat del grup finès Stora Enso, que la va vendre al fons d'inversió Quàntum per 10 milions. Quàntum en va treure profit i la va vendre després a RDM per 40 milions el 2018.
El 2021, el fons Apollo Global Management, amb un valor de 92.000 milions de dòlars, va comprar el 67% de RdM Group per 365 milions d'euros i va passar a tenir el control de l'empresa.
Els membres del comitè d'empresa han denunciat que "no ha existit un diàleg social" per part de l'empresa i que "s'han generat coaccions a la representació sindical" i han expressat el seu rebuig i preocupació. A més, han demanat el Govern que intercedeixi per garantir l'ocupació tal com recull el Reial Decret 608/2023. A més, demana a la direcció de l'empresa i a la secretària d'Indústria de la Generalitat que intervinguin per reindustrialitzar la zona, com ha passat recentment amb el tancament de la planta de Danone a Parets del Vallès.
L'empresa va reconèixer a mitjan gener que la dificultat del mercat i la caiguda del consum havia propiciat la fàbrica i que mantindria la seva fàbrica de Paprinsa a Mollerussa, Lleida, segons va informar El Economista. El grup compta amb factories a Itàlia, els Països Baixos, França, Alemanya i Suècia.
El cas d'Eurohueco
En el cas d'Eurohueco, va ser la multinacional britànica Walstead qui va anunciar el tancament de la fàbrica d'arts gràfiques, segons va informar USOC . El grup anglès és propietari de les instal·lacions des del 2015, quan va adquirir la fàbrica d'impressió en el grup editorial Bertelsmann, quan aquest va decidir abandonar definitivament l'activitat d'impressió a Espanya, amb la venda d'Eurobuit i Rotocobrhi, a Tres Cantos (Madrid). El sindicat va destacar que "la mesura posa en risc tant els llocs de treball com el teixit industrial d'una empresa amb més de 30 anys d'història" en el municipi del Baix Llobregat.
Eurobuit va anunciar la seva intenció de negociar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) sobre la totalitat de la plantilla, al·legant causes econòmiques i productives. La direcció britànica argumenta un descens de vendes i ingressos. El comitè d'empresa va exigir a la direcció un pla d'alternatives que preservin els llocs de treball. Alhora, va mantenir reunions amb l'Ajuntament de Castellbisbal i amb altres ajuntaments de les localitats pròximes com Sant Andreu de la Barca -municipi al qual pertanyen un nombre important de treballadors- que van expressar "el seu suport als treballadors i han manifestat la seva preocupació per l'impacte que aquesta decisió pot tenir en la comunitat". La direcció i el comitè d'empresa van obrir un procés de negociació, que s'estendrà durant el que queda de febrer.
Fa un parell de dies, El Periódico va publicar que la direcció d'Eurohueco havia preacordat la venda dels terrenys per 10 milions d'euros a Renda Corporació dos mesos abans de comunicar el seu als treballadors la seva intenció de tancar la planta.
Walstead és considerat un dels principals grups impressors d'Europa, amb unes vendes anuals globals de 525 milions d'euros i un resultat operatiu (ebitda) de 47 milions. El grup disposa de 15 centres d'impressió i 3.700 empleats. A Espanya opera amb Eurobuit, Rotocobrhi i Rhapsody Media -també en Tres Cantos- que es dedica a la gestió de continguts, és a dir, maquetació, gestió de color, retoc fotogràfic i creació de contingut digital.
La planta d'Eurohueco està especialitzada en tasques d'impressió òfset i gravat al buit, i un important volum de treballs destinats a l'exportació, en concret un 59% es destinava a França i un 38% es quedava a Espanya. Des de Castellbisbal, el grup britànic dona impressió de grans tirades, catàlegs i revistes d'alta qualitat; amb una capacitat que li permetia, per exemple, imprimir el catàleg de productes IKEA des de 1996.
L'empresa, amb unes instal·lacions de 22.500 m² en un terreny de 40.000 m², ofereix serveis que van des de la preimpressió fins a la distribució final dels productes. Té una estructura fabril configurada per 4 màquines d'impressió en gravat al buit, una màquina d'impressió òfset de 48 pàgines contra fibra, i 5 línies d'enquadernació en grapa d'alta velocitat. El 65% de la producció actual eren fullets.